Για διερεύνηση «ως το τέλος» των πολιτικών επιλογών και των ευθυνών πίσω από τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών και της αυστηρής λιτότητας δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, Δημήτρης Βίτσας.

«Επί πέντε χρόνια η Ελλάδα ως χώρα, η κοινωνία μας, οι πολίτες αυτής της χώρας ζούμε μια δραματική πραγματικότητα. Ανεργία, περικοπές μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, διάλυση της διοικητικής μηχανής, ουσιαστική στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Όπως είπε, η αρμόδια Επιτροπή καλείται να ερευνήσει και να απαντήσει γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πολιτική, αν υπάρχουν συμφέροντα που ωφελήθηκαν και αν υπάρχουν σκοτεινά σημεία όπου πρέπει να χυθεί φώς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι όποια ευθύνη υπάρξει θα γίνει γνωστή και θα πάρει τον δρόμο της, ενώ κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε τέλος ότι από την δική του πλευρά θα συμβάλλει στη δημοκρατική λειτουργία της Επιτροπής και διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «να αποκρυφτεί ο,τιδήποτε κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα», αλλά ούτε και «πράξεις και παραλείψεις που αποσκοπούν στην στοχοποίηση προσώπων».