Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Καθόλου δεν «χαλάει» την κυβέρνηση το σενάριο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Σε μία τέτοια περίπτωση το Μαξίμου απαλλάσσεται από τις εμμονές του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και έρχεται αντιμέτωπο αποκλειστικά με τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας. 

Ειδικά μάλιστα εφόσον η ΕΚΤ συναινέσει στην παροχή ρευστότητας προς την χώρα κάτι που ζήτησαν ευθέως οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνάντησή τους –διάρκειας μιάμιση ώρας-με τον Μάριο Ντράγκι. Οι πληροφορίες από την Φραγκφούρτη κάνουν λόγο για συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα κάτι που αποτυπώθηκε και στα πρόσωπα των συνομιλητών από τις δύο πλευρές με το πέρας του ραντεβού. 

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες το βράδυ μετά το καυτό non paper που διαμηνύει στους θεσμούς ότι θα πρέπει να τα βρουν αλλιώς να μην πιέζουν την Ελλάδα να πάρει μέτρα και συγχρόνως να αναλάβουν τις ευθύνες τους ότι ΔΝΤ και ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πράξουν χωρίς να βάζουν την ελληνική κυβέρνηση στην μέση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ήταν καλοδεχούμενο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους αφού δεν έχει αντίρρηση το ΔΝΤ όπως επίσης η ελληνική πλευρά δεν θα είχε αντίρρηση εάν το Ταμείο αποφάσιζε την θορυβώδη αποχώρησή του ,να αποδεχτεί μία τέτοια εξέλιξη υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα αποφάσιζε επί της ουσίας την εξεύρεση συμφωνίας με την κυβέρνηση Τσίπρα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα σκληρά και συγχρόνως δραματικά μηνύματα του Μαξίμου για την ασυμφωνία των θεσμών που οδηγεί σε αδιέξοδο εστάλησαν μετά το νέο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι τόνοι ανέβηκαν λίγο πριν από την συνάντηση του κυβερνητικού διδύμου (Δραγασάκη, Τσακαλώτου) με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κάτι που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά.