Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το σκοτάδι παραμένει στον μνημονιακό λαβύρινθο, ο Μινώταυρος του μνημονίου παραμονεύει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύεται να βρει τον μίτο της Αριάδνης για να εξέλθει… Οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) που είναι ανένδοτη, ενώ όπως και στο παρελθόν αναδεικνύονται οι διαφορετικές στρατηγικές που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Με το σενάριο της ρήξης να παραμένει στο τραπέζι, μη γνωρίζοντας κανείς πόσες πιθανότητες έχει, η κυβέρνηση βρίσκεται χαμένη σε ένα λαβύρινθο από τον οποίο δεν μπορεί να εξέλθει, ενώ όλο και πιο συχνά κάνει λάθη στους υπολογισμούς της.

Είναι ενδεικτικό το στοιχείο, ότι μόλις σε ένα απόγευμα, γκρεμίστηκε με ένα φύσημα της τρόικας  το …«αχυρένιο» οικοδόμημα της αισιοδοξίας που δημιούργησε τις τελευταίες ώρες. Τα κτυπήματα που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι συνεχή και αναδεικνύουν σε όλο της το μέγεθος την προβληματική διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.

Η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να διαρρεύσει, για καθαρά επικοινωνιακούς και εσωτερικούς λόγους, ότι οι συζητήσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και, μάλιστα, σημειώνοντας πως οι ευθύνες πλέον βαρύνουν τους δανειστές και όχι την κυβέρνηση δείχνει τη δυσκολία που βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του.

Ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να καλλιεργήσει κλίμα, χρεώνοντας τις συνθήκες αδιεξόδου και εμπλοκής στις... αντιφατικές κατευθύνσεις και στοχεύσεις των δανειστών.

Μάλιστα, τόνιζαν από την κυβέρνηση ότι ενώ το ΔΝΤ εμμένει σε δύσκολες αποφάσεις για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό και δεν αντιδρά στο ύψος του πρωτογενούς πλεόνασματος, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν κινούνται σε άλλη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το... σύνολο των «κόκκινων γραμμών» όλων των «συνιστωσών» των δανειστών.

Το περίεργο και αντιφατικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έδινε άλλη εικόνα από τη Φρανκφούρτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο Γ. Δραγασάκης, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ρεαλιστικό και ορατό στόχο», δίνοντας την αίσθηση ότι ίσως υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες και ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Η παρούσα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αγνοεί τον κεντρικό ρόλο που έχει το ΔΝΤ που παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης, ενώ αναδεικνύεται και ο διχασμός στους κόλπους των δανειστών.

Ό, τι συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου κυριαρχούσε από την ελληνική πλευρά η παραδοχή, «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Μόνο που η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση δεν το αποδεχόταν και απλά τώρα χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια φράση, ελπίζοντας να μην πέσουν επάνω της τα βουβάλια και την πληρώσει ως βατραχάκι με ότι αυτό σημαίνει!