Για τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας την πρόοδο των επαφών Αθήνας-εταίρων. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε στη συνέχεια και με τον γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση «ο πρόεδρος Γιουνκέρ και ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα. Έθεσαν επί τάπητος την πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις Ελλάδας-εταίρων τις τελευταίες ημέρες για ένα σαφές πακέτο μεταρρυθμίσεων προς την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η ανακοίνωση Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης προσθέτει ότι «συζήτησαν συγκεκριμένα τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε να είναι δίκαιο, αποτελεσματικό και δημοσιονομικά δημόσιο, κατά της φτώχειας των ηλικιωμένων. 

Παράλληλα, προσθέτει ότι «συζήτησαν και για την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Εποικοδομητικές συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Το σημείο-κλειδί για συλλογικές διαπραγματεύσεις και μισθούς

Σχετικά με την αναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το σημαντικό σημείο είναι αυτό που κάνει λόγο για τα «υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα», εννοώντας μισθούς «όχι τύπου Βουλγαρίας» και ότι όλα αυτά βρίσκονται προς συζήτηση στο εν εξελίξει Brussels Group.

Oι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν και στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι προφανής η διαφορετική στάση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

Κομισιόν: Μισογεμάτο το ποτήρι - Συγκλίσεις στο Brussels Group

Νωρίτερα, κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μετέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group συνεχίζονται σήμερα και πιθανότατα και τις επόμενες δύο ημέρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ανέφεραν σήμερα κοινοτικές πηγές, σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, καθώς οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά σε μια σειρά από θέματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.

Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.