«Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έρθουμε το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία, η οποία και θα είναι αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη, και θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η κυρία Σβίγκου κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει λεπτομερείς και εξειδικευμένες προτάσεις, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και ευελιξία ως προς αυτές, ενώ από την άλλη «έχουμε την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι δεν μπορούν να τα βρούνε καν μεταξύ τους».

Η ίδια εγκάλεσε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν προσπάθησε ούτε να δείξει τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, ούτε και να τις εκμεταλλευτεί ώστε να υπάρξει επωφελές αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά.

Ανέφερε, δε, ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, υπογραμμίζοντας, επί παραδείγματι, ότι από την στιγμή που το 44% των συνταξιούχων ζει με συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων και όχι «κάποιων τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες».

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας ανέφερε ότι προς τούτο θα πρέπει οι ίδιοι οι δανειστές να καθίσουν και αυτοί σε ένα τραπέζι και να κάνουν υποχωρήσεις και μεταξύ τους «γιατί δεν γίνεται οι μεν να βάζουν κόκκινες γραμμές, οι άλλοι να βάζουν άλλες και να έρχονται όλες απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».

'Οπως τόνισε: 

«Είναι δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε στις 25 Γενάρη και ψήφισε αλλαγή πολιτικής. Δεν γίνεται να ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να υλοποιήσουν αυτά που η ΝΔ δεν κατάφερε και καλώς έγινε και δεν κατάφερε να τα υλοποιήσει». 

Η κα Σβίγκου άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, «στον βαθμό που η συμφωνία η οποία θα παρουσιάσει η άλλη πλευρά δεν θα είναι συμβατή με την εντολή που μας έχει δοθεί», ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι αυτές έγιναν πολύ πρόσφατα με σαφές αποτέλεσμα το οποίο έδινε «ένα μήνυμα κατά της λιτότητας και εντός της χώρας και εκτός».

Ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά και οι εντυπώσεις που αποκομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επαφή του με τον κόσμο, είναι ότι «οι πολίτες στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και θέλουν να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο».

Σχετικά με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, η ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, καθώς, όπως είπε, «είναι αδιανόητη η έννοια της διαπραγμάτευσης για τους ίδιους».

Πρόσθεσε ότι αν είχε κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ «θα είχαμε αυτή τη στιγμή το mail Χαρδούβελη, δηλαδή μειώσεις συντάξεων, απολύσεις να είναι αυτή τη στιγμή νόμοι του κράτους.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα και μέτρα λιτότητας, ενώ έκανε λόγο και για εκπόνηση αλλά και αναγκαιότητα κοινωνική και οικονομική ενός φορολογικού συστήματος αποτελεσματικού και ταυτόχρονα δίκαιου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο θέμα μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε δίλημμα, αλλά και το ότι «ο κ. Ντράγκι χθες περίμενε τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο με το non paper… που μιλούσε για…», η κα Σβίγκου (απευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους) είπε :

«Εσείς το λέτε αυτό για τον non paper όπως κυκλοφόρησε σε διάφορες εφημερίδες. Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης που γίνονται και οι επαφές στο εξωτερικό αλλά και οι κινήσεις εντός της χώρας με τα νομοσχέδια που καταθέτει, γίνεται για να μην βρεθούμε σε αυτό το δίλημμα το οποίο αναφέρετε».