Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Mε πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, 34 βουλευτές της ΝΔ ζητούν με ερώτησή τους στο αρμόδιο Υπουργείο να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στον τομέα της πρόληψης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής παρά να επιχειρείται μόνο η αποζημίωση όταν ήδη έχουν προκληθεί ζημιές στην αγροτική οικονομία.

Συγκεκριμένα καλούν για άμεση υλοποίηση των προβλέψεων της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση της επιδότησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τους βουλευτές αντί οι παραγωγοί να βλέπουν να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά η σοδειά τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να χρειάζεται το κράτος να παρέμβει για την αποζημίωσή τους – η οποία αρκετές φορές είναι ανεπαρκής - είναι προτιμότερο το βάρος να δοθεί στην πρόληψη της ζημιάς. Μακροπρόθεσμα άλλωστε αυτό θα έχει και οικονομικό όφελος και για την χώρα καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή, θα βελτιωθεί η ποιότητα της και θα περιοριστούν οι ανάγκες της αποζημίωσης.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. στην σχετική ερώτηση επικαλούνται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στο οποίο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και με στόχο οι επιλέξιμες δαπάνες να μπορούν υπό προϋποθέσεις να φτάσουν έως και το 100% του επιλέξιμου κόστους για αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και 80% για μεμονωμένους αγρότες. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση των παραγωγών καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές επιδοτήσεις δεν ξεπερνούν το 75% και 60% αντίστοιχα.