Το προφίλ του συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευση και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σκιαγραφεί το CNBC, σε δημοσίευμα του.

Ο Τσακαλώτος, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ηγείται της ομάδας που χειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αναφέρει το αμερικανικό μέσο που κάνει αναφορά και στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Μετά την αποξένωση των Ευρωπαίων πιστωτών που προκάλεσε η έλλειψη διπλωματίας από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος θα τα καταφέρει καλύτερα;» διερωτάται η αρθρογράφος που παραθέτει το βιογραφικό του συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Γεννημένος στο Ρότερνταμ, ο κ. Τσακαλώτος έλαβε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το ίδιο πτυχίο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σχολιάζει το CNBC που παραθέτει παράλληλα και την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Το 2012, εξελέγη βουλευτής με τον «ακρο-αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παρότι πολέμιος της λιτότητας είχε δηλώσει τότε πως το κόμμα του δεν ήταν κατά των μεταρρυθμίσεων αναφέρει το CNBC και παραθέτει αποσπάσματα πρόσφατης συνέντευξής του:

Πάντα έλεγα τα τελευταία έξι χρόνια πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο από τις πολιτικές λιτότητας. Όταν οι άνθρωποι είναι φτωχοί, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, και κοινωνικές ανισότητες, οι νομισματικές ενώσεις πάντα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεν είμαστε κατά των μεταρρυθμίσεων. Είπαμε πως θα υιοθετήσουμε τις καλές ιδέες του προηγούμενου μνημονίου και θα βάλουμε και τη δική μας ατζέντα, θα έχουμε προτεραιότητες.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Τσακαλώτος πιστεύεται πως είναι στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και επίσης φέρεται να έχει συμπάθειες ανάμεσα και στους «θεσμούς» το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ