Αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές διαφαίνεται έπειτα από τον σημερινές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τις συνομιλίες να «ξεκλειδώνουν» έπειτα και από την κοινή ανακοίνωση ΕΚΤ – Κομισιόν – ΔΝΤ. 

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κ. Γιουνκέρ για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης – ασφαλιστικό και εργασιακά δηλαδή- εκδίδοντας μάλιστα και κοινή δήλωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία. 

«Ο πρόεδρος Γιουνκέρ και ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα. Έθεσαν επί τάπητος την πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις Ελλάδας-εταίρων τις τελευταίες ημέρες για ένα σαφές πακέτο μεταρρυθμίσεων προς την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: 

Συζήτησαν συγκεκριμένα τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε να είναι δίκαιο, αποτελεσματικό και δημοσιονομικά δημόσιο, κατά της φτώχειας των ηλικιωμένων. 

Ειδική αναφορά γίνεται και στα εργασιακά, που ως γνωστόν αποτελούν «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης. «Συζήτησαν και για την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, και μία ημέρα μετά το non papper του Μεγάρου Μαξίμου για τις διαφορές απόψεων που παρατηρούνται μεταξύ των θεσμών, ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ εξέδωσαν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. 

Όπως τονίζουν, στόχος «είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», ενώ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. 

Οι δανειστές υπογραμμίζουν ότι «εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου», ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου.

Παρά τα θετικά μηνύματα και τις συγκλίσεις, σε κάθε περίπτωση υπάρχει ακόμα δρόμος για την επίτευξη της συμφωνίας.