Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή με αφορμή την πορεία της διαπραγμάτευσης. 

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, παρατήρησε πως «η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, αποκαλύπτει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε:

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πέμπτη αξιολόγηση που η ίδια διέκοψε βιαίως. Ανοίγουν οι κόκκινες γραμμές και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό! Πού είναι ο κ. Στρατούλης που μας έλεγε πως δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος;

«Κακώς επιχαίρει η ΝΔ», απάντησε από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, διαπιστώνοντας στην κοινή δήλωση, «μια χειρονομία μετακίνησης προς μία ευκολότερη συμφωνία».
 
Η κ. Λυμπεράκη χαιρέτισε την αναφορά της δήλωσης, στην ανάγκη ενός «δίκαιου, δημοσιονομικά βιώσιμου και αποτελεσματικού συνταξιοδοτικού συστήματος προς την κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», όπως επίσης και στην «τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της θέσης των εργαζομένων» και διαπίστωσε πως «δεν έχει δίκιο η ΝΔ που λέει πως το ίδιο είχε κάνει και εκείνη: ούτε επάρκεια ούτε βιωσιμότητα, ούτε δικαιοσύνη είχαν οι παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό, ενώ τα εργασιακά της μέτρα ήταν τόσο αποσπασματικά που δεν μπόρεσαν να αποδώσουν"»

«Πού υπάρχει αναφορά στην πέμπτη αξιολόγηση;», απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, διαβάζοντας το κείμενο της κοινής δήλωσης.

«Η συνέχιση της αξιολόγησης αναφέρεται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση. Αυτό το πτώμα της πέμπτης αξιολόγησης καταλάβετέ το πως έχει τελειώσει! Αν κάτι συζητά η κυβέρνηση, αυτό αφορά τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει προτείνει στην Ε.Ε.. Θέλετε να κρύψετε πως η κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που η ίδια θεωρεί πως μπορεί να επιβεβαιώσει στην πράξη, ενώ εσείς έχετε να αντιπαραβάλετε το mail Χαρδούβελη», ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Τη διαπίστωση πως «η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν είχε καταργηθεί μαζί με τα μνημόνια, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα ξεθώριασαν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης», εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.