Την ευθύνη των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, απέναντι στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τόνισε από τις Βρυξέλλες η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής συμμετείχε ως ομιλήτρια στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στη Μεσόγειο.

Όπως είπε, τα κοινοβούλια της Ευρώπης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που έχουν στο κέντρο τους «τον άνθρωπο» και όχι «τους αριθμούς». Η πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως η «αλληλεγγύη» και η «δίκαιη κατανομή» των μεταναστών και των προσφύγων δε θα έπρεπε να είναι η μόνη αξίωση των χωρών που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. «Θα πρέπει να αξιώνουμε την τήρηση, το σεβασμό όλων των συνθηκών, των συμφωνιών, των συνταγματικώς καθιερωμένων εγγυήσεων που κάνουν την Ευρώπη τόπο δικαιοκρατικής προστασίας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης», σημείωσε η ίδια.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε με τεχνικούς ορούς, αλλά οφείλουμε να μιλάμε με ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και δικαιοκρατικούς όρους» και συμπλήρωσε πως «οι λογικές του νόμου και της τάξης, της μηδενικής ανοχής και της Ευρώπης-φρουρίου, όχι μόνο απέτυχαν εντελώς, αλλά κυρίως έδωσαν τροφή και άλλοθι στο φάντασμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».