Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε μία κίνηση, που υπερβαίνει όχι μόνον το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ τον οποίο προφανώς θα ήθελε να έχει) αλλά και αυτού ακόμη του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. καθώς μόνος αρμόδιος κατά το Σύνταγμα είναι ο Πρωθυπουργός), προέβη χθες η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στον 9,84 ζήτησε, ουσιαστικά, τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα της διαπραγμάτευσης, κερδίζοντας έτσι τα φώτα της επικαιρότητας. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας, σε μία ακόμη συνέντευξή του, εξαπέλυε επίθεση στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η Συγγρού τηρούσε στάση αναμονής αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για την τηλεφωνική επικοινωνία και την κοινή δήλωση των κ.κ. Τσίπρα – Γιούνκερ. Παράλληλα, σειρά στελεχών, από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη μέχρι τους Ευρ. Στυλιανίδη, Κ. Χατζηδάκη και Μαξ. Χαρακόπουλο δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν κατά της κυβέρνησης. 

Η προσπάθεια συγκεκριμένα των «δελφίνων» του κόμματος, έστω κι αν δεν αποδέχονται το χαρακτηρισμό, κατατείνει αφενός στην προσπάθεια να υπερκεράσουν την Συγγρού, κερδίζοντας προβολή, αφετέρου στην ακύρωση, εκ των πραγμάτων, της κριτικής που τους ασκείται για de facto υπονόμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία, εν τέλει, συνιστά χείρα βοηθείας και στήριξης προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Στόχος της ομάδας των αμφισβητιών, οι οποίοι έχουν λάβει την απόφαση να λάμψουν όχι δια της απουσίας τους αλλά δια της σιωπής τους από τις προσυνδιασκέψεις της Ν.Δ. στην περιφέρεια, είναι να επιχειρήσουν να δώσουν, μέσω της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το διακριτό τους στίγμα, ενίοτε και σε απόκλιση από την κεντρική γαλάζια γραμμή. Αυτό αποτυπώνεται όχι μόνον στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες αλλά, κατ' εξοχήν, στη Βουλή όπου πέφτει το βάρος της αντιπαράθεσης. Και μόνον το μπαράζ ομιλιών από κορυφαία στελέχη στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για τη δημόσια διοίκηση είναι ενδεικτικό. 

Ενίοτε, πάντως, η προσπάθεια διατύπωσης αντικυβερνητικού λόγου οδηγεί και σε εσωτερικές τρικλοποδιές. Η εικόνα της Ντόρας Μπακογιάννη να... υπερφαλαγγίζει προ εβδομάδων τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση με τον Νίκο Βούτση στη Βουλή και να αποτρέπει, τελικά, την δρομολογημένη αποχώρηση της Ν.Δ. από την αίθουσα ήταν χαρακτηριστική.