Για ψεύτικες υποσχέσεις, αδράνεια και ανικανότητα κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, ενώ ασκεί σκληρή κριτική για τις «δήθεν διαφωνίες με το email Χαρδούβελη» αφού όπως υποστηρίζεται το περιεχόμενό του έχει λιγότερα μέτρα σε σχέση με το email Βαρουφάκη.

Στη «λίστα Βαρουφάκη», που εστάλη στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στον Πρόεδρο του Eurogroup, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο, όχι μόνο για αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και για κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των εξαιρέσεων. Επιπλέον, στην εξασέλιδη «λίστα Βαρουφάκη», τα 47 από τα 64 σημεία είναι κατά λέξη αντιγραφή του Μνημονίου.

«Η τάχα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αντέγραψε το 75% των αντίστοιχων δράσεων του ισχύοντος Μνημονίου και τις βάφτισε ελληνικής έμπνευσης μεταρρυθμίσεις» υπογραμμίζει η ΝΔ.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας,

«την ώρα που έσπασαν όλους τους κουμπαράδες με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που είχε αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, που υπόσχονται στους εταίρους στο εξωτερικό τη λήψη μέτρων όχι 6,1 δισ. ευρώ που περιελάμβανε το e-mail Βαρουφάκη της 30 Μαρτίου 2015, αλλά 14,2 δισ. ευρώ που πρόσφεραν εχθές στην Φρανκφούρτη στον κ. Ντράγκι, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει, στις εαρινές προβλέψεις της, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έβαλε όπισθεν και οδηγεί τη χώρα ξανά στην ύφεση και τα ελλείμματα, που το αδιέξοδο και η άτακτη χρεωκοπία είναι προ των πυλών, η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό».

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το «e-mail Χαρδούβελη. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό διπλά. Όχι μόνο γιατί προτείνει τη λήψη πολλαπλάσιων δημοσιονομικών μέτρων από αυτά που περιλαμβάνονταν στο «e-mail Χαρδούβελη», αλλά και γιατί αντιγράφει τα περισσότερα από όσα περιείχε. Και επί αυτών προσθέτει φόρους, φόρους και πάλι φόρους. Εφιάλτες που τους είχαμε αφήσει πίσω μας το 2014. Για να τους επαναφέρει ο κ. Τσίπρας…»

Σύμφωνα με κύκλους της Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς εξαφάνισε τα «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) που αποτέλεσαν τις αιτίες της κρίσης και επανέφερε την οικονομία από τη βαθιά ύφεση του -8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014 (τελευταία αναθεώρηση στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Απρίλιος 2015). «Στα μόλις δυόμιση χρόνια της θητείας της πέτυχε να θέσει τις βάσεις για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και για στέρεη, αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη» τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Το email Χαρδούβελη

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΝΔ, το 98% του περιεχομένου της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη αποσκοπούσε στη θωράκιση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να βρει τη θέση που της αρμόζει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. 

Ακριβώς σε αυτή την πρόκληση της τελευταίας, θετικής, αξιολόγησης του Μνημονίου εντασσόταν η ηλεκτρονική επιστολή του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Επιστολή που «δαιμονοποιήθηκε» και συκοφαντήθηκε σκόπιμα από την τότε αντιπολίτευση.

Τι περιλαμβάνει το «e-mail Βαρουφάκη»

- Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται». Η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015, περιορίζεται στο 1,4% στις νεότερες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Για να ψαλιδιστεί εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις εαρινές προβλέψεις της, που δημοσιεύτηκαν στις 5 Μαΐου 2015, αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,5% και μόνο αν υπάρξει συμφωνία άμεσα. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ελληνική οικονομία φρενάρει, όταν η ευρωπαϊκή επιταχύνει.

- Ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύεται ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ.

Πέραν αυτών, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί ότι έπεσε θύμα και άλλης εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας «δαιμονοποίησε» το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει.

Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το «e-mail Βαρουφάκη», οι 14 περιλαμβάνονταν και στο «e-mail-Χαρδούβελη».

Ενδεικτικά, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, από τον καπνό έως το ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και της «λοταρίας ΦΠΑ» για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του «περιουσιολογίου», η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Τονίζεται δε ότι, στο «e-mail Χαρδούβελη», το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αφορούσαν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, περιορισμού των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τακτοποίησης των οικιστικών αυθαιρεσιών, προς όφελος των εσόδων του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων και του Πράσινου Ταμείου αντίστοιχα.