current views are: 2

7 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:46

Σαπέν: Το Eurogroup θα ανοίξει το δρόμο για οριστική συμφωνία

Την ανάγκη να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. 

Δημοσίευση 08:46’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. 

Την ανάγκη να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Όπως είπε οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να βρουν μία λύση για την ελληνική κρίση χρέους, ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην νομισματική ένωση και ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

Απευθυνόμενος στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένο η νέα ελληνική κυβέρνηση να ζητεί αλλαγές σύμφωνες με τη βούληση των ψηφοφόρων της, αλλά επίσης και ότι η Ελλάδα «οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» ως παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Θα βρούμε μία λύση, διότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, εκτίμησε ότι δεν είναι το οριστικό ορόσημο, αλλά μια συνεδρίαση που θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική συμφωνία με την Ελλάδα. Ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών έδειξε το δρόμο της «θετικής δήλωσης» από το Eurogroup, που θα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο «ατυχήματος». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αλλαγών και στη λήψη ισοδύναμων μεταρρυθμιστικών μέτρων:

Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά θέλω η 11η Μαΐου να είναι μία θετική ημερομηνία, μία ημέρα που θα δείξει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και ότι μία συμφωνία βρίσκεται μπροστά μας».

Υπάρχει η ευελιξία. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση, έχει τη θέληση να αλλάξει κάποια στοιχεία του προγράμματος αυτού. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν αυτά τα στοιχεία που θα αλλάξουν με άλλα, ώστε η συνολική ισορροπία σε επίπεδο οικονομίας και προϋπολογισμού να γίνει σεβαστή […] Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε μεμονωμένα στοιχεία σε συνάρτηση με τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνει αυτή η τροποποίηση, θα πρέπει να γίνει με αντιστάθμιση των στοιχείων που αλλάζουν με άλλα, αντίστοιχα στοιχεία. π.χ. σε ό, τι αφορά τη φορολογία ή τη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της Ελλάδας από διάφορες πτυχές. 

Η 11η Μαϊου, δεν νομίζω ότι θα είναι το οριστικό ορόσημο. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να είναι μια θετική ημερομηνία, που θα δείξει ότι τα πράγματα προχωρούν θετικά και επομένως, ο δρόμος προς μια συμφωνία, θα είναι ο δρόμος που διατρέξουμε, απομακρυνόμενοι από τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος», και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Θέλουμε η 11η Μαϊου να είναι μια θετική χρονική στιγμή και με θετικό κλίμα. Και εργαζόμαστε προς αυτή την πορεία ώστε να βρεθεί μια καλή, συμβιβαστική λύση, όχι μόνο με μια συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό, αλλά και με θετικές διεξόδους για το μέλλον.


σχετικα αρθρα