current views are: 2

7 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:57

Πώς άλλαξε το κλίμα στη διαπραγμάτευση- Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε ο Τσίπρας

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύγκλησης του Euroworking Group αύριο Παρασκευή μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης και την αυξημένη πλέον πιθανότητα να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. 

Δημοσίευση 08:57’
αρθρο-newpost

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύγκλησης του Euroworking Group αύριο Παρασκευή μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης και την αυξημένη πλέον πιθανότητα να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. 

Γραφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύγκλησης του Euroworking Group αύριο Παρασκευή μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης και την αυξημένη πλέον πιθανότητα να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες στον τελευταίο γύρο τηλεφωνημάτων που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ εκτός του ότι επιβεβαιώθηκε η πρόοδος στο Brussels Group συμφωνήθηκε ότι θα ήταν καλό να συνεδριάσει και το euroworking Group προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ούτως ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαΐου να υπάρξει ακόμη και συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. 

Η θεαματική-για τα δεδομένα της έως τώρα πορείας της διαπραγμάτευσης- στροφή των θεσμών που αποτυπώθηκε και με την κοινή τους ανακοίνωση προέκυψε μετά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε ουσιαστικά  εξ ονόματος του θεσμού και φάνηκε να συναινεί στην εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Γιούνκερ να πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υποσχόμενος ότι θα αφήσει όλα τα άλλα θέματα υπό συζήτηση πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Όμως σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου δεν τίθεται θέμα περικοπής ή μείωσης των συντάξεων, ανεξαρτήτως του εάν δρομολογηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό. 

Στην κυβέρνηση βλέπουν πλέον το ποτήρι μισογεμάτο μετά τις χθεσινές αχτίδες φωτός που φάνηκαν στον ορίζοντα της διαπραγμάτευσης και ευελπιστούν .Είναι ενδεικτικό το σχόλιο που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα επιστρέφοντας στο γραφείο του από το προεδρικό Μέγαρο όπου βρέθηκε για την ορκωμοσία Παπαγγελόπουλου: «Και πού είστε ακόμη» είπε χαρακτηριστικά. μη κρύβοντας την αισιοδοξία του. 

Η κυβερνητική αισιοδοξία  έγινε ακόμη πιο αισθητή αργά το βράδυ όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να αναβάλει για μία εβδομάδα την απόφαση για κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, περιμένοντας την έκβαση του Eurogroup, αλλά και την ενίσχυσή τους μέσω του ELA με το ποσό –για πρώτη φορά- των 2 δις ευρώ.


σχετικα αρθρα