Την πρόθεσή του για μία ενεργητική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια και στην Τουρκία με συγκεκριμένα άμεσα βήματα, ανακοίνωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά fm ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ επεσήμανε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πηγή αστάθειας, καθώς μπορούν να ανακινήσουν εθνικισμούς που γεννούν προβλήματα.

Πέντε ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, στις 13 και 14 Μαΐου, στις διμερείς επαφές που θα έχει στην 'Αγκυρα, την προσεχή Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς προσβλέπει στην επανέναρξη του διαλόγου με την τουρκική ηγεσία, αποσαφηνίζοντας ότι «μπορεί να μην συμφωνεί κανείς με πολλά που πρότεινε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία- και συχνά μπορεί να είναι κάθετα αντίθετος- αλλά θα πρέπει να τα συζητάει και να τα απαντά».

Οσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) υπογράμμισε:

 «Τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου αν είναι θετικά θα τα ακούσουμε από την 'Αγκυρα και επίσης στην 'Αγκυρα νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές σχέσεις και διάλογοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Σχετικά με την πρόσφατη έναρξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο υπουργός σημείωσε: «Προτείναμε στους Τούρκους να ξεκινήσουμε αυτόν τον διάλογο και δυο μέρες μετά φτιάξανε το τρίτο πεδίο βολής, για το οποίο -για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια- η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει τη νότα της». Γεγονός που, όπως τόνισε, «δείχνει και έναν ρεαλισμό από την πλευρά της και το πόσο κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός και να μη θεωρεί ότι οι κακές ή οι καλές συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής είναι δεδομένες».

«Η πολιτική της αδράνειας, που λαμβάνει επιστολές από την Τουρκία για το ένα ή το άλλο θέμα και δεν απαντά, δεν θα είναι η πολιτική του παρόντος υπουργείου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος, όπως είπε, απέναντι στο δίλημμα εάν είναι ή όχι κατάλληλη η στιγμή, εν μέσω της οικονομικής αδυναμίας της Ελλάδας να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία, θεωρεί «ότι αυτό που καθορίζει τις δυνατότητες ή όχι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι αν θα αδρανεί και θα είναι παθητική ή θα είναι ενεργητική και θα καταφέρει να πείσει και τον ελληνικό λαό ότι υπερασπίζεται και την ειρήνη και τις συνεργασίες στην περιοχή αλλά και τα αντικειμενικά μεγάλα συμφέροντα της χώρας».

Βεβαίως, όπως σημείωσε «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει δυναμώσει πάρα πολύ, πριν από 10 χρόνια είχε 30% μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Ελλάδα, ενώ σήμερα έχει 8,5-9 φορές μεγαλύτερο. Σήμερα έχουμε εμείς 177-178 δισ. ΑΕΠ και η Τουρκία έχει 1 τρισ. 470 δισ.». « Έχει αλλάξει ο συσχετισμός» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι η κρίση, γιατί και την κρίση να περάσουμε η Τουρκία θα είναι πιο δυναμωμένη».

«Η δικιά μας επιλογή και η δική μου προσωπικά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι ότι πρέπει- αντί να είμαι παθητικός και να περιμένω τις ενέργειες της Τουρκίας- να είμαι ενεργητικός, να παίρνω πρωτοβουλίες και να ανοίγω διαλόγους. Δεν έχω την αυταπάτη ότι επειδή θα κάνω ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αυτόματα η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί» επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είτε πετύχουμε μερικά πράγματα είτε όχι είναι κέρδος, αφού δεν θα μας επιρριφθούν ευθύνες ότι δεν υπάρχει συνεννόηση και διάλογος στην περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε, ωστόσο, ότι «το ζήτημα είναι να μην κάνουμε διάλογο για τον διάλογο- διότι δεν είναι αυτοσκοπός- και να μην υποκλινόμαστε στις πιέσεις τρίτων, εκφράζοντας την άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι οικονομικά αποδυναμωμένη, αλλά είναι ένα ισχυρό γεωπολιτικά κράτος με μεγάλη ιστορία και με έναν εξαιρετικό λαό που καλείται σήμερα στη κρίση να επιδείξει τις αρετές που σε μεγάλο βαθμό ακόμα τις κρύβει».

Τον προσεχή Ιούνιο ο υπουργός πρόκειται να κάνει μία περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Αλβανία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Σκόπια) ενώ στα σχέδιά του είναι και η αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας, με τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ, Ρουμανία και Βουλγαρία.

«Είμαστε», όπως δήλωσε, «τρεις χώρες οι οποίες πρέπει να έχουν γνώμη και άποψη για τα υπόλοιπα Βαλκάνια, γιατί, στο βαθμό που δεν έχουν, τρίτες δυνάμεις μπορούν να μονοπωλήσουν τους χειρισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση» που είχε προχθές με την ελληνίστρια πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, όπου ανανεώθηκαν όλα τα ραντεβού των δύο χωρών -υπουργών, πρωθυπουργών, κυβερνήσεων- επαφές που όπως είπε, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Θα κάνουμε όλες αυτές τις επαφές», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «διότι έχουμε πολλά κοινά θετικά μεταξύ μας, με τα όποια επιμέρους προβλήματα που μπορεί να λυθούν και θα κινήσουμε τον ισχυρό αυτό άξονα Βουλγαρία - Ρουμανία - Ελλάδα, ώστε να ξαναθυμήσουμε ποιος έχει δικαιώματα λόγου εντός της ΕΕ απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «είναι πηγή αστάθειας. Και η πηγή αστάθειας γεννά εθνικισμούς και οι εθνικισμοί μπορεί να γεννήσουν προβλήματα». Και αποσαφήνισε ότι «ο ρόλος της Ελλάδος είναι να μη γίνει μέρος αυτού του προβλήματος, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και να διαμεσολαβήσει στην περιοχή με τρόπο που να λύσει και δικά της ζητήματα και ζητήματα τρίτων κρατών σε σχέση και με την ΕΕ».