Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της για εργασιακά και ασφαλιστικό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Για την αξιολόγηση είπε ότι θα αφορά αυτό που πρόκειται να συμφωνήσει η χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, οι κόκκινες γραμμές επιβεβαιώνονται μέσα απο την κοινή δήλωση Πρωθυπουργού-Γιουνκέρ, δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε πως «βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτήν την κοινή δήλωση».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων» και σημείωσε ότι «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε επίσης πως «η συμφωνία θα έλθει στην Βουλή. Ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, όπως και τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση έχει άμεσο χρονικό ορίζοντα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ το σχέδιο έχει σταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και επίκειται και ταξίδι του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, στη Γενεύη.Το καλύτερο για τη χώρα είναι το συντομότερο δυνατό απόφαση, ακόμα και στο Eurogroup της Δευτέρας ή ακόμα και κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το ΤΤ είπε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει ζητήματα της Δικαιοσύνης ενώ απαντώντας για την επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου, είπε πως «υπάρχει θέμα και από την πλευρά της κυβέρνησης». Όταν ρωτήθηκε για την γενική γραμματέα Εσόδων Αικατερινη Σαββαΐδου και το ηθικό ζήτημα όπως το χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος ότι στο παρελθόν ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε πως η κυβέρνηση όπου βλέπει ότι υπάρχει θέμα με στελέχη σε δημόσιες θέσεις θα παρεμβαίνει.

«Δεν μπορεί να υπάρχει η προσμονή από την πλευρά των θεσμών, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να κάνει πίσω σε όλα η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει πάρει τέτοια εντολή και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης, πρόσθεσε και τόνισε πως «από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρόλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «όποια μέτρα και όποιες μεταρρυθμίσεις ληφθούν, δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα όποια μέτρα θα περάσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αναταράξεις.

Τέλος ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «δουλειά και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί όρους εκπλήρωσης των υποχρέωσεών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» ενώ πρόσθεσε πως «το χρηματοδοτικό ζήτημα θα απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας».