Συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde παραχώρησε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι πολύ νωρίς να ελπίζουμε για ένα οριστικό τέλος στις 11 Μαϊου». 

Οπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε για ένα οριστικό τελος στις 11 Μαϊου. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε γρήγορα, γιατί υπάρχει βιασύνη. Κανείς δεν συζητά άλλο σενάριο από αυτό που λέει να δώσουμε στην Ελλάδα τα μέσα για ένα ανεξάρτητο οικονομικό μέλλον μέσα στην Ευρωζών»η. 

Στην ερώτηση ποια είναι η ημερομηνία-κλειδί για την Ελλάδα και τους πιστωτές της, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Είναι στα τέλη Ιουνίου, όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε και ταχύτερη ημερομηνία, αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην χώρα». 

Οσον αφορά την διαφοροποίηση απόψεων Ελλάδος και ΔΝΤ για το ζήτημα του κουρέματος του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει διαφωνία. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία σχέση μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο πρέπει να πετύχει η Ελλάδα φέτος, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, είχαμε πει πως εάν η Αθήνα είχε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αλλά το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο, τότε θα έπρεπε να πάμε πιο μακριά. Η συζήτηση ως προς την ανακούφιση του χρέους δεν είναι ταμπού».