Συνεχίζεται ο «πυρετός» επαφών στις Βρυξέλλες με τις συνομιλίες να  συνεχίζονται αύριο, αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού παρά τις συγκλίσεις απομένουν ακόμα σημαντικά «αγκάθια».

Τα σημεία σύγκλισης στο Brussels Group είναι πλέον πολλά και σημαντικά, αλλά και με ορισμένα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα αυτά που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, (τα μέλη της οποίας είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη), με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες, αύριο, αλλά και το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αύριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Εuroworking Group), η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Κομισιόν: Θα συνεχιστούν οι επαφές και το Σαββατοκύριακο

Ερωτηθείς αν μπορούμε να αναμένουμε θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις, καθώς οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το θέμα αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και όχι την Επιτροπή. Επανέλαβε δε ότι οι τρεις θεσμοί στην κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως «εργάζονται σκληρά για να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου».

Ο έλληνας εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν και του κ. Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι αποτυπώνει την κοινή τους αντίληψη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη η αγορά εργασίας να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και ιδιαίτερα όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στη χθεσινή κοινή δήλωσή τους (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία κοινός τους στόχος είναι «να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη». Ο Μ. Σχοινάς σχολίασε ότι η κοινή αυτή δήλωση έλεγε το «αυτονόητο», αλλά όπως είπε, «μερικές φορές το αυτονόητο έχει συγκεκριμένη αξία για κάποιους».

Τα ανοιχτά «μέτωπα»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πως σε ότι αφορά της συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025 και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ως προς τα εργασιακά οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.