Για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων έκανε λόγο από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως θα πληρωθεί η επόμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας στο συνέδριο European Business Summit (EBS) στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα σκοπεύει να καταβάλει την Τρίτη τη δόση των 750 περίπου εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η συμφωνία είναι η επικέντρωση στα διαδικαστικά για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη μετά Ιούνιο εποχή και για τη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μετά Ιούνιο εποχή πρέπει να περιέχει απαραιτήτως ένα επενδυτικό πακέτο, διαχείριση του χρέους και ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «μύθος» ότι η Ελλάδα δεν παρέδωσε λίστα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως τρεις είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης: να καταλήξει σε μια λογική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να κινητοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσα από ιδιωτικοποίησεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η ίδια, μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος, και να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκμοντερνιστεί, ενώ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στα στάνταρντς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας μίας «bad bank» που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει επίσης να υπάρξει μια αναπτυξιακή τράπεζα.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως αποτυχημένο το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι το 91% των χρημάτων από το πακέτο διάσωσης, οδηγήθηκε σε πληρωμή τραπεζών, κυρίως από του ευρωπαϊκού Βορρά.