«Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια μεγάλη στιγμή για τη δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή φοβάται τη δικαιοσύνη και εχθρεύεται τη δημοκρατία», τονίζουν έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους βουλευτές Ιωάννα Γαϊτάνη, Μαρία Κανελλοπούλου, Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη, Βασιλική Κατριβάνου, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Φάνης Κουρεμπές, Βάσω Λέβα, Χρήστος Μαντάς, Αφροδίτη Σταμπουλή, Έλενα Ψαρρέα.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές που παρέστησαν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Κορυδαλλό εξηγούν ότι η δίκη αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για την ελληνική Δημοκρατία, «γιατί, έπειτα από χρόνια ασυλίας και ανοχής σε εγκληματικές πράξεις, είναι η ώρα της λογοδοσίας».

Σημειώνουν ότι «η νεοναζιστική Xρυσή Αυγή, επιτέλους, βρίσκεται έναντι της δικαιοσύνης, καθώς δεκάδες μέλη της και όλα τα ηγετικά της στελέχη κάθονται στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για βαριές κακουργηματικές πράξεις», υπογραμμίζοντας ότι «φυσικά το τελευταίο διάστημα, που η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εμφανιστεί ως «υπεύθυνη» και «σοβαρή» πολιτική δύναμη, στα χνάρια της Μαρίν Λεπέν, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν». «Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση με εγκληματική δράση και νεοναζιστική ιδεολογία, που εχθρεύεται κατασταστικά τη δημοκρατία», τονίζουν.

Οι 11 βουλευτές σημειώνουν ότι «η Χρυσή Αυγή φοβάται τη δικαιοσύνη», εξηγώντας ότι «αυτό δείχνει και η απουσία του Νικ. Μιχαλολολιάκου και όλων των ηγετικών της στελεχών από το δικαστήριο, όπως και η παρελκυστική τακτική του μη ορισμού συνηγόρων, εκ μέρους κάποιων κατηγορουμένων, με στόχο τις διαρκείς αναβολές της δίκης». Μιλούν δε για άλλη μια ένδειξη του φόβου αλλά και της περιφρόνησης των νεοναζί προς τη δικαιοσύνη.

Υπογραμμίζουν ακόμα ότι «ενάντια σε τέτοιες παρελκυστικές τακτικές, η δίκη ασφαλώς πρέπει να γίνει, και μάλιστα με όρους που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, όπως είναι η μεταφορά της στο Εφετείο» και πως τo Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να πράξει τα δέοντα, ενώ προσθέτουν ότι «η άμεση συνέχισή της, με τέτοιους όρους, αποτελεί βασική απαίτηση για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Τέλος, επισημαίνουν ότι η υπόθεση της αντιμετώπισης του νεοναζισμού δεν είναι μόνο υπόθεση της δικαιοσύνης, αλλά είναι και υπόθεση του μαζικού κινήματος, του αντιφασιστικού κινήματος, των δημοκρατικών πολιτών. "Σαν ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε ότι το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας", καταλήγουν.

Σβίγκου: Ανάγκη γενικότερης πολιτικής μάχης απέναντι στην άνοδο του νεοναζισμού

Την αναγκαιότητα -εκτός από τα διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από την πολιτεία- να τονιστεί ότι υπάρχει και η ανάγκη μιας γενικότερης πολιτικής μάχης απέναντι στην άνοδο του νεοναζισμού στη χώρα μας, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η δίκη της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε -παρόλο που γίνεται με τέτοια καθυστέρηση και παρόλο που γίνεται στη σκιά των διαπραγματεύσεων και άλλων ζητημάτων, τα οποία μονοπωλούν την ατζέντα-, να είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας».

Ως προς το εάν θα πρέπει να φαίνεται η διάθεση απομόνωσης της Χ.Α. από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, η κ. Σβίγκου συμφώνησε, για να υπενθυμίσει ότι την πρώτη περίοδο, που υπήρξε η άνοδος της Χρυσής Αυγής, «υπήρχαν κόμματα και εντός της Βουλής, τα οποία φλέρταραν με την ιδέα ακόμα και μιας συγκυβέρνησης με την Χρυσή Αυγή, όπως, επίσης, υπήρχαν και στελέχη κομμάτων -με χαρακτηριστική τη Νέα Δημοκρατία-, που είχαν καταστήσει και ως συνομιλητές τους βουλευτές».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή κατεύθυνση απέναντι στο ναζιστικό φαινόμενο και πως «από την πρώτη στιγμή και ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαμε επισημάνει τι σημαίνει η άνοδος της ακροδεξιάς, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς και οι μνημονιακές πολιτικές έστρωσαν το έδαφος για την εκτίναξη του φαινομένου και πώς η Ευρώπη αποδομείται από την ακροδεξιά, συνολικά, λόγω και της οικονομικής κρίσης».