Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αντέκρουσε την κριτική ότι φταίει το Μνημόνιο για τη κρίση στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι «εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, μπορεί να αποφεύγαμε το Μνημόνιο και όχι να μπαίναμε στην κρίση αθωράκιστοι και χαρούμενοι». Κατά τον κ. Πεταλωτή, η κρίση θα υπήρχε, αλλά η επίκληση πλαστών στοιχείων μας οδήγησε απροστάτευτους στην αντιμετώπισή της, ενώ ανέφερε ότι είναι «κοροϊδία και εξαπάτηση, όταν λέγεται ότι φταίει το Μνημόνιο».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεν θριαμβολογεί, επικαλούμενος δε βελτιωτικά στοιχεία σε σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, όπως η μείωση του πληθωρισμού στο 3,9% τον Απρίλιο, μείωση της ύφεσης στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 από 7,4% , η αύξηση των εξαγωγών κατά 35% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, υπογράμμισε ότι η πορεία που ακολουθείται γεννά ελπίδες για το μέλλον και η κρίση δεν θα περάσει με ευχολόγια και μαγικές συνταγές.

Ταυτόχρονα, σε ερώτηση για τις συνέπειες που, ίσως, έχει στην προσπάθεια της Ελλάδας για ρυθμίσεις του χρέους της, η υπόθεση του επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Έχουμε θεσμική λειτουργία και συνεργασία με το ΔΝΤ».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι «αυτή η πορεία δεν επηρεάζεται από πρόσωπα, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές» και σημείωσε ότι «η προσωπική συμβολή μπορεί να παίζει ένα κάποιο ρόλο, αλλά η υπόθεση του Στρος Καν δεν θα έχει επίπτωση στις διαπραγματεύσεις που κάνει η Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι «τίποτα δεν μας χάρισε κανείς και δεν έχουμε να χάσουμε από κανέναν τίποτα.

Χρειάζεται να είμαστε τολμηροί, αποφασιστικοί και επίμονοι στις αποφάσεις μας και καμία προσωπική διάσταση δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο.»