Στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων για τις εφημερίες-υπερωρίες του 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η διάθεση των πιστώσεων στα νοσοκομεία αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ανακοίνωσή του:

Η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για το 2015 έχει δρομολογηθεί. Ήδη έχει δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων όσον αφορά τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2015. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους. 

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των πρόσθετων εφημεριών (επαναφορά του 9% σε επίπεδο ΥΠΕ) θα ρυθμιστούν με τροπολογία η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ.

«Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν εξαιρετικής σημασίας έργο και στηρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Αζίζει να σημειωθεί ότι, με βάση νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν Νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015, ώστε άμεσα να προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των εφημεριών.