Τις τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο  WDR.

Όπως είπε η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, διαχείριση του δημόσιου χρέους και σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. 

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκλεχθήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο Grexit δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας. Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι μία έξοδος θα ήταν διαχειρίσιμη από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός Grexit είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή», προσέθεσε.

Εξάλλου, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.

«Να κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας»

Τη βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε απόψε στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Ο κύκλος της αβεβαιότητας πρέπει να κλείσει», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε επίσης ότι παραμένει επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του παραμένουν «εξαιρετικές».