Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Επίθεση εναντίον της Λιάνας Κανέλλη εξαπέλυσε ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, στους διαδρόμους της Βουλής. Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι δέχθηκε φραστική απειλή, έξω απο την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο βουλευτής της Χ.Α. αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ιδιότητα του υπόδικου, καθώς έως πρόσφατα ήταν προφυλακισμένος. Η κυρία Κανέλλη απάντησε ότι «δεν είμαστε όλοι εδώ μέσα με την ιδιότητα του υποδίκου» και βγήκε από την αίθουσα.

Ωστόσο, ο Γιάννης Λαγός την ακολούθησε στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νίκος Μανιός και Χρήστος Σμίας προσπάθιησαν να τον εμποδίζουν να την πλησιάσει. 

Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, στην οποία ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είπε: «Σε είδα και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής». 

«Ναι, ήμουν», απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ, με τον Γ. Λαγό να απαντά «να δεις πώς θα φύγεις».

«Με απειλείς;», τον ρώτησε η Κανέλλη. 

«Ναι σε απειλώ, τι θα πεις, ότι σου έδωσα κανένα χαστούκι; Να μου κάνεις και εμένα μήνυση», της είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. 

«Μήνυση δεν έκανα ούτε στον Κασιδιάρη, θα κάνω σε εσένα;» ανταπάντησε η κυρία Κανέλλη.


Αντιπαράθεση με καταγγελίες για Κωνσταντοπούλου

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κάνει λόγο για τραμπούκικη επίθεση του υποόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την στάση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία σύμφωνα με τον Περισσό αρνήθηκε να υπάρξει δήλωση πολιτιικής καταδίκης από τη Διάσκεψη των Προέδρων και παρέπεμψε το περιστατικό στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την χυδαία , άνανδρη και ανάρμοστη σε βουλευτή του κοινοβουλίου επίθεση του κ. Λαγού στη  κ. Κανέλλη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης προσθέτοντας πως είναι απορίας άξιο που το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η Διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή. «Το πρόσχημα πως πρέπει να κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση δεν πείθει καθώς οι δύο ενέργειες δεν αποκλείουν η μία την άλλη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, σε απερίφραστη καταδίκη του περιστατικού προχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Φίλη. « Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε απερίφραστα τις προκλήσεις του βουλευτή της ΧΑ σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Φίλης ο οποίος πρόσθεσε με νόημα πως τόσο η Πρόεδρος όσο και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμαναν ότι εκτός από την καταδίκη επιβάλλεται και η διερεύνηση της υπόθεσης μέσω της επιτροπής Δεοντολογίας, προκειμένου ώστε με αυτό τον τρόπο να αποδοθούν ευθύνες.

Το παρασκήνιο της έντασης για τη δήλωση πολιτικής καταδίκης 

Στην επιτροπή Δεοντολογίας, παρέπεμψε τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από ψηφοφορία, το επεισόδιο μεταξύ της Λιάνας Κανέλη και του Γιάννη Λαγού.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα έθεσε στη Διάσκεψη η Βασιλική Κατριβάνου που προέδρευε της επίμαχης επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα.

Ωστόσο, κάπου εκεί τον λόγο πήρε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουτσούκος ο οποίος ζήτησε να καταδικάσει το γεγονός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, που ζήτησε πολιτική καταδίκη του επεισοδίου, υπενθυμίζοντας πως σε αντίστοιχη περίπτωση με τον κ. Στύλιο στο παρελθόν, είχε υπάρξει καταδίκη από τον κ. Μεϊμαράκη. Η κ. Κωσνταντοπούλου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αυτές, αρνήθηκε να το καταδικάσει λέγοντας πως οι πρωταγωνιστές δεν είναι παρόντες. Η απάντηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καραθανασόπουλου, ο οποίος όπως είπε αργότερα σε δημοσιογράφους,  αποχώρησε από τη Διάσκεψη όταν ζήτησε να μπει το θέμα σε ψηφοφορία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο μεσοδιάστημα, η Πρόεδρος τον κατηγόρησε για «αντικοινοβουλευτική» συμπεριφορά και ο βουλευτής απάντησε «τιμώρησέ με».

Στη συνέχεια και μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις η κ. Κωνσταντοπούλου δέχθηκε τελικά να γίνει ψηφοφορία, στην οποία επικράτησε η θέση της πλειοψηφίας παρά την θέση των ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ για πολιτική καταδίκη του επεισοδίου.

Ωστόσο, μαρτυρίες των πρωταγωνιστών αναφέρουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου καταδίκασε το περιστατικό, λέγοντας «η καταδίκη είναι αυτονόητη».

Σπέκουλα εναντίον της καταγγέλλει η Πρόεδρος της Βουλής

«Είναι αδιανόητη αυτού του τύπου η σπέκουλα από το ΚΚΕ», δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας εμφατικά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και σε όσα της καταλογίζονται.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το ΚΚΕ ήθελε να αποχωρήσει από τη Διάσκεψη πριν καλά καλά αρχίσει, καθώς όπως είπε, διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση έναρξής της. Ανέφερε ακόμη πως δεν ειπώθηκε τίποτα προτού ανοίξει το θέμα και στη συνέχεια όρθιοι οι εκπρόσωποί του ζητούσαν την καταγγελία του.

«Η επιλογή να παραποιείτε τη πραγματικότητα δε σας τιμά. Το να προσπαθείτε να μου αποδώσετε χαρακτηριστικά ξένα προς εμένα δε σας τιμά», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και ανακοίνωσε πως από δω και πέρα θα δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Διάσκεψης.

 


Λαγός: Στο λόγο της τιμής μου, ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο

Ερωτηθείς για το περιστατικό και αν υπήρξαν απειλές, ο Γιάννης Λαγός απάντησε:

Σαν δίνω το λόγο της αντρικής μου τιμής ότι ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο.  Είναι ψέματα, αυτό που της είπα (σ.σ. για το δικαστήριο) είναι να δω ερχόμενη στο δικαστήριο τι εγκλήματα έχετε για εμάς. Η κυρία Κανέλλη είναι εξπέρ στο να δημιουργεί καταστάσεις, για να κρατά το όνομά της στην επικαιρότητα.


Μάλιστα, τόνισε ότι «πέφτει από τα σύννεφα» για τις καταγγελίες, ενώ,ερωτηθείς αν τον κράτησαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι πρώτη φορά τα ακούει αυτά.