Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

«Είναι αδιανόητη αυτού του τύπου η σπέκουλα από το ΚΚΕ», δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας εμφατικά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και σε όσα της καταλογίζονται.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο η Διάσκεψη πήρε συγκεκριμένη θέση με συντριπτική πλειοψηφία», είπε και πρόσθεσε: 

Η Διάσκεψη έκρινε ότι πρέπει να ερευνηθεί το θέμα.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το ΚΚΕ ήθελε να αποχωρήσει από τη Διάσκεψη πριν καλά καλά αρχίσει, καθώς όπως είπε, διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση έναρξής της. Ανέφερε ακόμη πως δεν ειπώθηκε τίποτα προτού ανοίξει το θέμα και στη συνέχεια όρθιοι οι εκπρόσωποί του ζητούσαν την καταγγελία του.

«Η επιλογή να παραποιείτε τη πραγματικότητα δε σας τιμά. Το να προσπαθείτε να μου αποδώσετε χαρακτηριστικά ξένα προς εμένα δε σας τιμά», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και ανακοίνωσε πως από δω και πέρα θα δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Διάσκεψης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε στην παρευρισκόμενη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ότι δέχθηκε να τεθεί το επίμαχο θέμα προς συζήτηση, παρά το ότι ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης και σημείωσε ότι:

Χαρακτήρισα το περιστατικό ως αντικοινοβουλευτικό, αντιδεοντολογικό και παράνομο, ζήτησα να κατατεθούν τα πρακτικά στη διάσκεψη και αμέσως παρέπεμψα το θέμα στην πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής. 

Ωστόσο οι αναφορές αυτές δεν έπεισαν τη βουλευτή του ΚΚΕ, η οποία αφού επανέλαβε πως η πρόεδρος δεν κατήγγειλε πολιτικά το θέμα, αποχώρησε από τη συνεδρίαση