current views are: 5

7 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:19

Αβραμόπουλος: Να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές τομές με το παρελθόν

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική.

Δημοσίευση 18:19’
αρθρο-newpost

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωοίζουμε ως χώρα θέλουν «μια Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, χειραφετημένη από την κεντρική εξουσία. Με δυνατότητες ανάπτυξης πρωτοβουλιών, και με ισχυρούς τους δεσμούς της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Η σημερινή συγκυρία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουν να κάνουν με το μέλλον της νέας μας μεγάλης χώρας, της Ευρώπης» τόνισε. 

Και συμπλήρωσε:

Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια, η εγγύηση της πολιτικής και κοινωνικής μας σταθερότητας, της ευημερίας και της προοπτικής μας.   Η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη χώρα μας: Το δημοσιονομικό, την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, την ίδια την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται σημαντικές πολιτικές, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες που μου έχει εμπιστευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι αλήθεια, ότι η οικονομική κρίση με τις κοινωνικές της προεκτάσεις δοκιμάζει σήμερα τη συνοχή της Ευρώπης. Δίνει τροφή και χώρο στο λαϊκισμό, στον ευρωσκεπτικισμό και στον εθνικισμό. Προέκταση αυτών, είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός» τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι απέναντί μας» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος ενώ σημείωσε ότι «η πατρίδα μας μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη μονάχα μέσα στους κόλπους της. Γι΄ αυτό θεωρώ αδιανόητη και από ιστορικής πλευράς επικίνδυνη κάθε σκέψη ή κάθε πολιτική, που θα έβγαζε την Ελλάδα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής της ασφάλειας. Και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου οι γεωπολιτικές αναταραχές και ανακατατάξεις εκθέτουν την ευρύτερη γειτονιά μας σε μεγάλες απειλές και κινδύνους».

Και τόνισε:

Ήταν ιστορική επιλογή να είναι η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.  Θα ήταν ιστορικό λάθος εάν ακυρωνόταν, με δικιά μας ευθύνη, αυτή η εθνική επιλογή. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω με συνέπεια, ότι αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε μπροστά  στον ευρωπαϊκό μας δρόμο, ως κοινωνία και ως έθνος, είναι η ενότητα των Ελλήνων.

Για τη Νέα Μεταναστευτική Πολιτική τόνισε:

  • Πρόσφατα, ανακοινώσαμε στις Βρυξέλλες τη Νέα Μεταναστευτική Πολιτική. Ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις τοπικές κοινωνίες. Για πρώτη φορά, η Ευρώπη αποκτά ολοκληρωμένη και στοχευμένη πολιτική για την μετανάστευση. Στόχος είναι να αποτρέψουμε ανθρωπιστικές τραγωδίες, και να περιφρουρήσουμε τα σύνορα της Ευρώπης, με σεβασμό πάντα στα θεμελιώδη δικαιώματα. Σε αυτή την πραγματικά επαναστατική αλλαγή που επιχειρείται στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους τα εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης.
  • Για την υλοποίηση των δράσεών μας, ο Κοινοτικός προϋπολογισμός, στον τομέα του Μεταναστευτικού και της Ασφάλειας, προβλέπει συνολικά το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, μέσα από τη λειτουργία ενός Ταμείου για τη Μετανάστευση, την Ενσωμάτωση και το Άσυλο και ενός Ταμείου για την Ασφάλεια και τη  αποδοτική φρούρηση των Συνόρων.
  • Από τα κονδύλια αυτά, 460 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πρωτόγνωρο, προβλέπονται για την Ελλάδα. 
  • Η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη όσο ποτέ.
  • Είναι αναγκαία η άμεση υποβολή των Εθνικών Σχεδίων Δράσης.  

Για την συμβολή των Δήμων στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών σημείωσε πως «στα σχέδια αυτά και σε τομείς, ιδίως όπως οι δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, καθώς και δημιουργίας και λειτουργίας των  μονάδων φιλοξενίας τους, είναι πολύτιμος ο ρόλος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών».

«Η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, που είναι συνυφασμένη και με την παροχή των αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών στους μετανάστες, μπορεί  επίσης να χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία» είπε και συνέχισε:

Η πρόβλεψη για τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες ανέρχεται για το διάστημα έως και το 2020,στα 20 δισεκατομμύρια, με αναφορά, μεταξύ άλλων, στην απόκτηση δομών για τις ανάγκες της μεταναστευτικής πολιτικής».

Για την συνδρομή των Δήμων στον τομέα της Ασφάλειας ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα, που παρουσιάσαμε και υιοθετήσαμε στις 28 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γίνεται ειδική αναφορά στον καθοριστικό ρόλο των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του Οργανωμένου εγκλήματος».

«Είναι πράγματι ο κρίσιμος καταλύτης, στον εντοπισμό των προσπαθειών διείσδυσης, που το οργανωμένο έγκλημα επιχειρεί στην πραγματική οικονομία» σημείωσε λέγοντας πως «η συνδρομή των Τοπικών Αρχών στην έγκαιρη ειδοποίηση των διωκτικών αρχών, είναι πολύτιμη».

«Οι πόλεις της πατρίδας μας και της Ευρώπης, δεν μπορούν να είναι πλέον, οι αποθήκες της αποτυχίας των εθνικών κρατών. Οφείλουν να δράσουν προληπτικά και αποτελεσματικά για την μετανάστευση» είπε ακόμα, προσθέτοντας: 

  • Με λόγο και πρόταση για τη δημιουργία υποδομών για την υποδοχή και περίθαλψη των μεταναστών.
  • Με προτάσεις για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποστηρικτικών υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας.
  • Με προτάσεις για ένταξη των μεταναστών και για κάλυψη των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
  • Με στήριξη των αρχών ασφαλείας για την αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων, αλλά και την ενημέρωση για κάθε απόπειρα διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην τοπική οικονομία.
  • Με στοιχειοθετημένη συνδρομή στη διεκδίκηση της όποιας επείγουσας βοήθειας και μέσων για την εξυπηρέτηση των ανθρωπιστικών αναγκών, αλλά και την ανάπτυξη και επέκταση δικτύων πόλεων.
  • Με τη ζωντανή και διαρκή επικοινωνία της Ευρωπαϊκής συνδρομής και των Κοινοτικών δράσεων.
  • Με την ενεργό συμμετοχή σας και  μέσα από τις αδελφοποιήσεις, στην ανάδειξη και εμπέδωση της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας και ταυτότητας.

«Γιατί πέρα από κύτταρο Δημοκρατίας και σημείο αναφοράς της Διοικητικής Δομής της Χώρας, είστε πυρήνας προβολής της Ευρωπαϊκής Ιδέας και των κατακτήσεών της υποστήριξε ο Επίτροπος απευθυνόμενος προς του δημάρχους.

Για την Ελλάδα και την κρίση σημείωσε πως «αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δυστυχώς το διακύβευμα, δεν είναι μόνο το ύψος των επικουρικών συντάξεων ή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Βεβαίως και είναι σημαντικά θέματα αυτά. Πάνω απ΄όλα όμως, το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, κοινωνικής γαλήνης. Γιατί αυτό το περιβάλλον είναι που θα επηρεάσει καθοριστικά και τους μισθούς, και τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις».

«Απάντηση στην οξεία κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι μία και μόνο μία», είπε και πρόσθεσε:

Ενωμένοι πέρα και πάνω από το κομματικό συμφέρον, να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές τομές με το παρελθόν, σε τομές που θα οδηγήσουν τον τόπο στην ανάπτυξη, που θα αναδιοργανώσουν το κράτος, θα ενισχύσουν τους θεσμούς, θα δυναμώσουν το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Και είναι η ανάπτυξη, που θα πρέπει να πάψει να είναι πολιτικό σύνθημα αλλά μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να είναι η νέα πραγματικότητα που θα δημιουργήσει φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον για να την πραγματοποιήσουμε.

Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν γίνει.

Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων και θα φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ρευστότητα.

Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει εθνικό πλούτο.

Αλλά για να φτάσουμε εκεί, απαιτείται πολιτική οραματική, τολμηρή, θαρραλέα, με αυτογνωσία και υπευθυνότητα.

Απαιτείται ένας τολμηρός, ειλικρινής, αληθινός πολιτικός λόγος, που δεν θα ωραιοποιεί, ούτε θα καλλιεργεί φρούδες ελπίδες.

 Αλλά θα είναι ρεαλιστικός και υπεύθυνος.

Και την ευθύνη αυτή, τη μοιραζόμαστε όλοι. Κόμματα, πολιτικοί όλων των επιπέδων και πολίτες».

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν πειστικές απαντήσεις στο τι πρόκειται να γίνει, ποια Ελλάδα θέλουμε και πώς αυτή η καινούργια Ελλάδα μπορεί να ξαναδώσει αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προοπτικής» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος.


σχετικα αρθρα