current views are: 1

8 Μαΐου 2015
Δημοσίευση04:13

Με το βλέμμα στο EuroWorking Group που συνεδριάζει ως προπομπός του Eurogroup

Όλο και πιο κοντά στην συμφωνία εκτιμά ότι βρίσκεται η κυβέρνηση περιμένοντας με ενδιαφέρον την σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group που συνεδριάζει ως προπομπός του eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Δημοσίευση 04:13’
αρθρο-newpost

Όλο και πιο κοντά στην συμφωνία εκτιμά ότι βρίσκεται η κυβέρνηση περιμένοντας με ενδιαφέρον την σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group που συνεδριάζει ως προπομπός του eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Όλο και πιο κοντά στην συμφωνία εκτιμά ότι βρίσκεται η κυβέρνηση περιμένοντας με ενδιαφέρον την σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group που συνεδριάζει ως προπομπός του eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει δειλά δειλά  την επιχείρηση εξοικείωσης της κοινής γνώμης με την παραδοχή πως συμφωνία σημαίνει μέτρα, κάτι που ξεκίνησε διακριτικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες με την διαβεβαίωση ωστόσο ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. 

Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group συνεχίζεται σε καλό κλίμα-όπως διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές- παρότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξακολουθεί να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες περί μη παραβίασης των κόκκινων γραμμών που έχουν σταλεί από το Μαξίμου. 

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του Newpost χθες συζητήθηκε το θέμα του ΦΠΑ, ωστόσο θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση για το ύψος του συντελεστή και επιπλέον για το εάν τελικά θα είναι ενιαίος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον είναι ενιαίος θα έχει πολλές εξαιρέσεις. Επίσης, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος παραμένει για έναν χρόνο επομένως άμεσα δεν επέρχονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων, ενώ για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γίνεται προσπάθεια να περικοπούν σταδιακά και με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν ώστε να μην θιγούν τα «ώριμα» δικαιώματα. Οι δανειστές ζητούν οι αλλαγές να γίνουν στον ορίζοντα των συνταξιοδοτήσεων του 2015-2020 και η ελληνική πλευρά  επιμένει ότι πρέπει να ισχύσουν για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2020 κι έπειτα. Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία διατηρεί τις θέσεις της για τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και για την επαναφορά των 751 ευρώ, ως κατώτατο μισθό.


σχετικα αρθρα