current views are: 1

8 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:28

Τσίπρας: Θέμα πολιτικής βούλησης η συμφωνία – Κάνουμε ό, τι πρέπει

«Η κυβέρνηση κάνει ότι πρέπει για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Δημοσίευση 08:28’
αρθρο-newpost

«Η κυβέρνηση κάνει ότι πρέπει για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση κάνει ό, τι πρέπει για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι έχουμε πάει πίσω απ΄τις κόκκινες γραμμές μας. Εμείς κάνουμε το παν να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα». 

Ο κ. Τσίπρας, νωρίτερα επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση καθυστέρησε το κυβερνητικό έργο, και ανέφερε επίσης:

Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης. Όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν σας θυμίζω, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ το 2000, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις. Έτσι, πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε.

«Είναι βέβαιο ότι όλοι γνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδειχθεί πολιτική βούληση και να προωθηθεί η δημοκρατία ως υπέρτατη αξία. Αλλιώς ο πληγωμένος και ο αδικημένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε:

Το έγκλημα δεν θα έχει σιγαστήρα, κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα στη δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τονίζοντας πως «παρά τις δυσκολίες, με τη στήριξη του λαού θα φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία, που θα μας βγάλει από την κρίση».

«Είμαστε έντιμοι, ανοιχτοί και καθαροί και έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», κατέληξε. 

Τσίπρας: Θα φέρουμε νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, ύστερα από διαβούλευση

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» για την Παιδεία, στην «ώρα του πρωθυπουργού», τόνισε πως  «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιο για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο». 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». 

Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέα, αλλά ήταν κρας – τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».

Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης σημείωσε πως θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ρυθμίζει μία σειρά από θέματα, όπως των συμβουλίων ιδρύματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις λειτουργίες  των πανεπιστήμιων.

Για τα συμβούλια ανέφερε:

Υπάρχουν προσωπικότητες σημαντικές που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των συμβουλίων είναι πενιχρό. Ήταν το όχημα για να επιβληθούν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για να μπουν ιδιώτες για να απομακρυνθεί το δημόσιο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλει να γίνουν εκλογές με αυτά τα συμβούλια. Είναι πολλές οι κατηγορίες από ανθρώπους που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια γιατί δεν συμφωνούσαν με τον νόμο 4009. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα, να αποκλείεται κάποιος  επειδή έχει αντίθετες απόψεις. 

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός υποργράμμισε:

Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας πρέπει να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και  τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ. 

Για τους αιώνιους φοιτητές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε:

Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιοι  φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία  να γυρίσει κάποια στιγμή. 

Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση». 

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις. 

Όπως σημείωσε, 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ  ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός; γιατί κάνατε τον διαγωνισμό. 

Και πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης:

Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής του «Ποταμιού» είπε «αποκοπείτε από τον πυρήνα του χτες, θα σας πάρει στον βυθό». Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι έχει έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές μέσα σε 3 μήνες απ’ ότι σε 2,5 χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Δίνουμε μία μάχη με εθνικό πρόσημο, σας προσκαλώ στις κόκκινες γραμμές που χτίζουμε.


σχετικα αρθρα