current views are: 1

8 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:57

Τσίπρας: Θα κόψουμε την «κλωστή» που συνδέει πολιτική, τράπεζες, ΜΜΕ

«Δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα των ΜΜΕ με όρους πολιτικούς, αλλά δημοσίου συμφέροντος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Δημοσίευση 08:57’
αρθρο-newpost

«Δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα των ΜΜΕ με όρους πολιτικούς, αλλά δημοσίου συμφέροντος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα των ΜΜΕ με όρους πολιτικούς, αλλά δημοσίου συμφέροντος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου, κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Βασική μας αρχή είναι η ελεύθερη έκφραση του λόγου. Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Αν το πλαίσιο των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ξεκάθαρο, εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μια ομερτά και η πιο σκληρή σχέση διαπλοκής.

«Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Έχουμε αποφασίσει να κόψουμε την κλωστή, που συνδέει την πολιτική, με τις τράπεζες και τα ΜΜΕ. Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει κάθε κανάλι», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, είχαν ήδη αρκετή δύναμη, για να επιβάλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνεται τίποτα απολύτως με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». 

Αναφερόμενος στον νόμο για τον βασικό μέτοχο, ο πρωθυπουργός τόνισε:

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου. Όταν ανοίγεις μια κόντρα, πρέπει να είσαι έτοιμος να φτάσεις ως το τέλος, αλλιώς μην την ανοίξεις καθόλου. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα, όσον αφορά στη νομοθεσία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, επισημαίνοντας πως «είναι υποχρεωσή μας για την τήρηση της νομιμότητας η ρύθμισή του».

Ακόμη, πρόσθεσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτιμούσαν να κόβουν τις συντάξεις, παρά να τα «βάλουν» με τα ΜΜΕ που τις στηρίζουν και παρουσιάζαν τα μέτρα αυτά ως σωτηρία της χώρας». «Εμείς είμαστε εδώ γιατί μας στηρίζει ο ελληνικός λαός, όχι τα ΜΜΕ», συμπλήρωσε.

«Ο λόγος για τον οποίο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μένει αρύθμιστο είναι η σχέση διαπλοκής των εκάστοτε κυβερνήσεων με τους εργολάβους, σχέση επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε. 

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη, ενώ όπως είπε «παράσημά μας είναι η καλοπροαίρετη επίθεση και η σκληρή κριτική». 

«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Τσίπρας: Δεν αντιμετωπίζουμε τον κ. Στουρνάρα με διαθέσεις ρεβανσισμού

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και γι’ αυτήν του την ευθύνη θα κριθεί» ανέφερε, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός. 

«Απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν, τούτες τις κρίσιμες ώρες, ένα πολύ σημαντικό έργο με ευθύνη, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους με βάση το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι, ή αν έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν διέπεται από διαθέσεις ρεβανσισμού.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και για την ευθύνη αυτή θα κριθεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως και για τις υποθέσεις του παρελθόντος «δεν θα κρύψουμε τίποτα». 

«Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, θα φωτίσει όλες τις πτυχές του, και όπου υπάρχουν ενδείξεις γα μη πολιτικές ευθύνες, πιστεύω πως η Επιτροπή δεν θα διστάσει να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια», ανέφερε.


σχετικα αρθρα