«Απολύτως αναληθή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την καταγγελία  του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, με ρύθμιση της παραγράφου 7 του άρθρου 26 του νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας», η κυβέρνηση επιχειρεί «να ανανεώσει θητείες, όπως αυτή της μητέρας της προέδρου της Βουλής από το παράθυρο, παρακάμπτοντας την επιταγή για τη συναίνεση των 4/5 της Βουλής για τις τοποθετήσεις». 

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι «η υποκρισία κάποιων κομμάτων του παλαιοκομματισμού, που τώρα είναι στην αντιπολίτευση, δεν έχει όρια. Είναι τα ίδια πολιτικά κόμματα που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι προέβλεψε όριο ηλικίας 73 ετών στο άρθρο 2 για να απομακρύνει τα παλαιά μέλη των Αρχών, ενώ τώρα την κατηγορούν ότι θέλει να τα διατηρήσει! Και, φυσικά, εξακολουθούν να επενδύουν στη σπίλωση εναντίον όσων θεωρούν ότι είναι επικίνδυνοι για τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή. Ούτε αυτή τη φορά, όμως, θα τους περάσει!».
 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι η εν λόγω ρύθμιση έχει ως εξής: 

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη, καθώς και τα αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη ανεξάρτητης Αρχής εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο, ή παραιτηθούν ή απολέσουν την ιδιότητα, βάσει της οποίας ορίστηκαν, η Αρχή συνεχίζει να έχει νόμιμη συγκρότηση μέχρι τον διορισμό νέων, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν για τον σχηματισμό απαρτίας. Στην περίπτωση αυτή τα καθήκοντα του προέδρου ασκούνται από τον αντιπρόεδρο της Αρχής ή σε περίπτωση ελλείψεώς τους από τον αναπληρωτή τους ή από μέλος που ορίζεται από την Ολομέλεια της Αρχής.

 
Και συνεχίζει:

Η διάταξη έγινε για να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές Αρχές, ιδίως στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Αρχή αυτή και δεν υποκρύπτει καμιά σκοπιμότητα. Δεν δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίσει νέα μέλη, αντιθέτως διατηρεί τα υφιστάμενα, τα οποία επιλέγησαν από την Διάσκεψη των Προέδρων προηγούμενων Βουλών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείτο. Κυρίως, δε, εξασφαλίζει τη νομιμότητα της σύνθεσης, άρα και των αποφάσεων των Αρχών, η ομαλή λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τον έλεγχο της ανομίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως οι επικοινωνίες.