Με απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης αντιμετωπίζει η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel την επανεκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας.

Οπως επισημαίνεται στο άρθρο: Ο Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πηγαίνει αδύναμος στην νέα κοινοβουλευτική θητεία του, κάτι που για την Ευρώπη είναι μοιραίο, καθώς επίκειται δημοψήφισμα για το Brexit, να αποφασιστεί δηλαδή ή όχι αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. 

Οι συντηρητικοί είναι πράγματι το πιο δυνατό κόμμα, αλλά ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι μόνο κατά το ήμισυ ο νικητής αυτών των εκλογών.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βασίζεται στην πειθαρχία των βουλευτών του, γεγονός που δεν τον καθιστά ισχυρό. Κάτι τέτοιο είναι πρόβλημα από πολλές απόψεις, σημειώνει το Spiegel.


Το περιοδικό εξηγεί: «Αρχικά είναι προβληματικό για την Ευρώπη. Σημαίνει ότι ο Κάμερον θα δέχεται περισσότερες πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Οι ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό των Συντηρητικών, που ήδη εδώ και χρόνια δίνουν τον τόνο στις συζητήσεις για την ΕΕ, θα ενισχυθούν. Σε κρίσιμες ψηφοφορίες θα αρκέσουν μερικές αποχωρήσεις για να ασκήσουν ισχυρή πίεση στον πρωθυπουργό».

.Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι ο νέος πολιτικός χάρτης της Βρετανίας δείχνει μια βαθιά διχασμένη χώρα. Η Σκοτία έχει καταντήσει μια περιοχή όπου κυριαρχεί ένα κόμμα, το Εθνικό Κόμμα, μακροπρόθεσμος στόχος του οποίου είναι η αυτονόμησή της από την υπόλοιπη Βρετανία. Το κόμμα της Νίκολα Στέρτζον σχεδόν αφάνισε τους Εργατικούς από τον πολιτικό χάρτη του βορρά και πλέον το SNP είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Επίσης, το ευρωσκεπτικιστικό Ukip, αν και φαίνεται να κερδίζει μόλις δύο έδρες στο κοινοβούλιο, βγαίνει νικητής από τις εκλογές, σύμφωνα με το Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι το μήνυμα του Ukip προς τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς είναι ξεκάθαρο: δεν μπορείτε να μας αγνοήσετε. Ο βορράς ανήκει στο SNP. Ο νότος ανήκει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, στους εθνικιστές Βρετανούς.

«Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη διχασμένη χώρα;», διερωτάται το Spiegel.

«Πρώτον, η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ θα ενταθεί. Ο Κάμερον, που έχει δεσμευθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017 για το θέμα αυτό, θα πρέπει να προτιμήσει να το κάνει νωρίτερα, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει δύο χρόνια αβεβαιότητας για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, θα ενισχυθεί η συζήτηση για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Οι ισχυροί Σκότοι τάσσονται κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, γι’ αυτό το SNP προετοιμάζει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος με αίτημα η Βρετανία να συμφωνήσει συνολικά για την Brexit. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραχωρήσει εξουσίες στους Σκότους --αλλά και στους Ουαλούς, τους Άγγλους και τους Βορειοϊρλανδούς--, αν δεν θέλει να χάσει τη Σκοτία.

Τον επόμενο χρόνο, καταλήγει το Spiegel, θα παιχτεί το δράμα των δύο ενώσεων, της Βρετανικής και της Ευρωπαϊκής. Τελικά το δράμα αυτό ενδέχεται να καταλήξει μια ιστορία χωρίς τέλος. Όμως θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία να ξεκαθαριστεί τελικά το συνταγματικό χάος στη Βρετανία».