Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτος ενόψει και της συμφωνίας με τους εταίρους.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να προετοιμάσει τη στάση της Αθήνας ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο πάντως δεν αναμένεται απόφαση, αλλά μια θετική δήλωση προόδου για την πορεία της αξιολόγησης. 

Συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, δεν αναμένουν ούτε οι Ευρωπαίοι, ενώ τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης θα τεθούν στο εικονικό τραπέζι του Euro Working Group που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Βρυξέλλες: Σημαντική πρόοδος, όχι ακόμα η συμφωνία

Την ίδια ώρα, σημαντική πρόοδο, αλλά όχι ορατή συμφωνία βλέπει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. 

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε πολλους τομείς, ωστόσο είμαστε ακόμη μακριά από μια συνολική συμφωνία» ανέφερε στο Reuters η ευρωπαϊκή πηγή,  σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στο Εurogroup της Δευτέρας. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα τη βελτίωση στη δομή και την οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή» υπογράμμισε.

Όπως είπε στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν στις 11 Μαΐου, είναι να προβούν σε μια θετική δήλωση ενθάρρυνσης των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, προκειμένου να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι  συζητήσεις. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονική προθεσμία, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να προλάβει τοΕurogroup να την εγκρίνει και να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη στήριξη στην Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.