«Λύση του Κυπριακού, χωρίς να έχει φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από τα κατεχόμενα, δεν μπορεί να είναι λύση» δήλωσε ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ με την λήξη τις διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο.

«Το είπε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και αυτό επαναλαμβάνω με τη σειρά μου σήμερα, εδώ στη Λευκωσία» πρόσθεσε ο κ. Κουίκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εθνοσυνέλευσης Γιαννάκη Ομήρου και τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κ. Κουίκ είχε ενημέρωση για την πορεία των εθνικών θεμάτων της Κύπρου, για τις επερχόμενες μεταβολές στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ συζήτησε για θέματα σχετιζόμενα με τη Κεντρική και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας, το μεταναστευτικό και τον Πολιτισμό. Και με τη σειρά του ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και για τον κυβερνητικό ρόλο - κλειδί των ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

«Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ανεβαίνει εντυπωσιακά ο δείκτης της ενδοκυβερνητικής αισιοδοξίας για θετική κατάληξη, με πρακτικό συμβιβασμό, που θα επιτρέψει στη συνέχεια με ηρεμία να αρχίζουμε να εφαρμόζουμε το συντομότερο και συνεχώς σε όλο το φάσμα της πρώτης τετραετίας μας, τις προγραμματικές υποσχέσεις μας» δήλωσε ο κ. Κουίκ, προσθέτοντας ότι «είναι απόλυτα ορατό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση σημαντικών πτυχών στις διαπραγματεύσεις».

Και πρόσθεσε:

Έχει πάρει εδώ και καιρό την κατάσταση στα χέρια του, με υπομονή και μεθοδικότητα και με πλήρη κινητοποίηση του επιτελείου του και στελεχών της κυβέρνησης. Είναι ένας χαρισματικός πολιτικός και χαίρομαι ιδιαίτερα για τα εξαιρετικά θετικά σχόλια που ακούω εδώ στην Κύπρο, καθώς άφησε άριστες εντυπώσεις στα δύο ταξίδια που πραγματοποίησε ως πρωθυπουργός στη μεγαλόνησο του ελληνισμού.