Σημαντική πρόοδο, αλλά όχι ορατή συμφωνία βλέπει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. 

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε πολλους τομείς, ωστόσο είμαστε ακόμη μακριά από μια συνολική συμφωνία» ανέφερε στο Reuters η ευρωπαϊκή πηγή,  σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στο Εurogroup της Δευτέρας. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα τη βελτίωση στη δομή και την οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή» υπογράμμισε.

Όπως είπε στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν στις 11 Μαΐου, είναι να προβούν σε μια θετική δήλωση ενθάρρυνσης των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, προκειμένου να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι  συζητήσεις. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονική προθεσμία, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να προλάβει το Εurogroup να την εγκρίνει και να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη στήριξη στην Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

«Βεβαίως δεν έχουμε λευκό καπνό γιατί κανένα ντοσιέ δεν έχει κλείσει και κάποια θέματα δεν έχουν ακόμα συζητηθεί. Αν υπάρξει μια κοινή δήλωση, αυτή θα είναι ανώδυνη» ανέφερε ο αξιωματούχος σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Για το περιεχόμενο του Eurogroup είπε ότι «δεν αναμένται μία μακρά ή έντονη συζήτηση».

Σχετικά με το αν θα μπορούσε με βάση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί να υπάρξει διευκόλυνση της Ελλάδας σε ρευστότητα, ο αξιωματούχος παρέπεμψε στην ΕΚΤ, η οποία όπως είπε λαμβάνει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα από την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters «μια μεγάλη πιθανότητα για μια τελική συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτέ,  αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αυξήσει το ποσό των έντοκων γραμματίων που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση (collateral) στις πράξεις ανοικτής αγοράς, κίνηση που θα χαλάρωνε άμεσα το περιορισμούς ρευστότητας».