Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία αλλά και στην περαιτέρω δημιουργία προοπτικών για ολοκλήρωση των συζητήσεων, δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο του BBC Κρις Μόρις. 

 Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι δείχνει πως υπάρχει πρόθεση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ότι οι εταίροι εργάζονται για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς και ότι υπάρχει αναγνώριση ότι οι συζητήσεις πηγαίνουν καλύτερα.
      
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε επίσης ότι με κάποιους συμβιβασμούς δημιουργούνται προοπτικές για ολοκλήρωση των συζητήσεων και ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος.  Αναφερόμενος στα ζητήματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «όλοι πρέπει να πιστεύουν στο γράμμα και το πνεύμα της 20ης Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο

Οι εταίροι μας έχουν πει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία τα οποία δεν αντιμετώπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως εκείνα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της δημόσιας διοίκησης και της διαφθοράς και ήρθε η στιγμή να δείξουν και εκείνοι ότι έχουν τη βούληση να μας υποστηρίξουν και ότι μπορούμε και εμείς να τους εμπιστευτούμε ως προς την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα.

Αυτό το εγχείρημα χρειάζεται την ύπαρξη χώρου και σταθερότητας. Οι δε μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει διακρίνονται από συνοχή και συνέχεια: Οτιδήποτε κάνουμε αυτή την στιγμή αποτελεί την βάση για μία καλύτερη Ελλάδα στο μέλλον. 

Σε σχετικό ερώτημα που αφορά τους συμβιβασμούς που ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει η κυβέρνηση π.χ. σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε:

«Εξ αρχής είχαμε τις κόκκινες γραμμές μας και ότι οι εταίροι πρέπει να μας διαθέσουν την ευελιξία (την οποία, σημειωτέον και οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) για θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία άλλη λογική, όπως τα εργασιακά που προαναφέρατε. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση που προτείνουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πηγάζει από μία διαφορετική λογική, η οποία, σημειωτέον, δεν είναι καθόλου άγνωστη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των θεσμών. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε χώρες, όπως η Γερμανία Ολλανδία και η Αυστρία και τόσες άλλες χώρες» τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ευνόητο, μέρος της συμφωνίας να αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι διαφορετικά πράγματα, τα οποία υποστηρίζει και την διαφοροποιούν ως προς τη λογική της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδάλλως τι νόημα θα είχε να μην υποστηρίζουμε το παλαιότερο καθεστώς;».
 

Ταυτόχρονα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι σε αυτή την χρονική στιγμή κάθε προσπάθεια, του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικων Γιάνη Βαρουφάκη, του κάθε μέλους της κυβέρνησης και ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου είναι επικεντρωμένη στο θετικό σενάριο.

 Απαντώντας τέλος στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικώς συμφωνία στις 11 Μαΐου, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «αν υπάρχει καλή πίστη και αν είμαστε επικεντρωμένοι στο καλό σενάριο τα πράγματα προχωρούν γρηγορότερα απ' ό,τι νομίζουμε. Οι οικονομολόγοι, συχνά, καθυστερούν να προβλέψουν σωστά με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ θετικής εκπλήξεως όταν διαπιστώνουν πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα από τη στιγμή που παίρνουν ένα θετικό δρόμο» κατέληξε.