current views are: 1

8 Μαΐου 2015
Δημοσίευση16:14

Ο Βαρουφάκης βάζει φωτιά στις διαπραγματεύσεις

Φωτιά στη διαπραγμάτευση φέρεται να βάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται να «περιφέρει» 36σέλιδο έγγραφο στην περιοδεία του στην Ευρώπη, το οποίο απέχει παρασάγγες από τα σημεία που έχει κατορθώσει να βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των συνομιλιών με τους πιστωτές. 

Δημοσίευση 16:14’
αρθρο-newpost

Φωτιά στη διαπραγμάτευση φέρεται να βάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται να «περιφέρει» 36σέλιδο έγγραφο στην περιοδεία του στην Ευρώπη, το οποίο απέχει παρασάγγες από τα σημεία που έχει κατορθώσει να βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των συνομιλιών με τους πιστωτές. 

Φωτιά στη διαπραγμάτευση φέρεται να βάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται να «περιφέρει» 36σέλιδο έγγραφο στην περιοδεία του στην Ευρώπη, το οποίο απέχει παρασάγγες από τα σημεία που έχει κατορθώσει να βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των συνομιλιών με τους πιστωτές. 

Την ώρα μάλιστα, που ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει μπαράζ επαφών με την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ο    υπουργός Οικονομικών φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, να έχει δώσει σε ευρωπαίους αξιωματούχους, φάκελο με σχέδια μεταρρυθμίσεων και προβλέψεις, που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις της Αθήνας και συγκεκριμένα του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να φέρει τη διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και φαίνεται να κερδίζει έδαφος, στην κατεύθυνση της συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε έγγραφο το οποίο προκάλεσε σύγχυση σε αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. 

Το ερώτημα είναι αν η ενέργεια αυτή του υπουργού Οικονομικών είναι σε γνώση του Μαξίμου ή αν ο κ. Βαρουφάκης λειτουργεί αυτόνομα, πυροδοτώντας αρνητικές συνέπειες στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Το ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για σύστημα διαρροών που επιχειρούν την αποδόμηση του υπουργού.

Σημαντικές διαφορές με την επίσημη θέσης της Αθήνας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία. 

Η έκθεση, έκτασης 36 σελίδων με τον τίτλο «Greece’s recovery: A blueprint» (H ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα προσχέδιο) παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι παράγοντες, προσθέτει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι δεν κατάφερε να βρει τον εκπρόσωπο του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο.

Το περιεχόμενο της 36σέλιδης έκθεσης εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. «Ίσως είναι ώρα να οραματιστούμε μια ελληνική ανάκαμψη προτού βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο», σημειώνεται στο έγγραφο, πριν αρχίσει η ανάλυση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ανεξάρτητου γραμματέα εσόδων- υπάρχουν και πολλές διαφορές σε διάφορους τομείς σε σχέση με ό,τι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια, επισημαίνει η WSJ.

«Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιό του και τις συνεχείς “διαπραγματεύσεις”» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Φαίνεται σαν ένα ωραίο πρόγραμμα για μια χώρα που δεν έχει προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά απλώς θέλει να μην μείνει πίσω και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός» πρόσθεσε ακόμη.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας ότι ένας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές από ό,τι συζητείται από τις δύο πλευρές είναι η δημιουργία μιας «bad bank» – μιας τράπεζας που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» τόνισε ο αξιωματούχος.

Το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη προβλέπει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,1% τη φετινή χρονιά, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 0,5%. Στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, έλληνες παράγοντες πιέζουν για ισχυρότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από αυτήν που δημοσίευσε η Κομισιόν. Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Επιτροπή.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης. «Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις συζητήσεις», υπογράμμισε.

YΠΟΙΚ: «Το γνωστό “σύστημα” διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων»

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό “σύστημα” διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της WSJ το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό “σύστημα” διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

 


σχετικα αρθρα