Σε «σκωτσέζικο ντουζ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, με τη χθεσινή αισιοδοξία να μετατρέπεται σήμερα σε ανησυχία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβένησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Δραγασάκης είχε αποχωρήσει από το Μαξίμου νωρίτερα το απόγευμα και αργότερα ακολούθησε ο κ. Σταθάκης.

 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη. Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

EWG: «Σημαντική απόσταση»

Παράλληλα, συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group. Όπως ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Τέλος, η εν λόγω πηγή σημείωσε πως το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον.

Nωρίτερα, σημαντική πρόοδο, αλλά όχι ορατή συμφωνία βλέπει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. 

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε πολλους τομείς, ωστόσο είμαστε ακόμη μακριά από μια συνολική συμφωνία» ανέφερε στο Reuters η ευρωπαϊκή πηγή,  σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στο Εurogroup της Δευτέρας.