Του Φαίδωνα Παλαιολόγου

Οι συχνές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δείχνουν ότι οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου βρίσκονται μάλλον σε εξαιρετικά καλό επίπεδο.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τα οποία συνήθως είναι παρόντα στις συνομιλίες των δύο πολιτικών επιμένουν ότι " το κλίμα όπως αυτό αποτυπώνεται κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, αποδεικνύει ότι ο πάγος μεταξύ των δύο έχει σπάσει, και πλέον έχει αποκατασταθεί αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει και συνήθως επιτυγχάνει να βρίσκει λύσεις στις συνομιλίες του με την κ. Μέρκελ, καταργώντας επι της ουσίας τους "περίφημους ενδιάμεσους" οι οποίοι για την Αθήνα " ουκ ολίγες φορές έχουν παίξει άσχημα παιχνίδια σε βάρος της χώρας".

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο, να αναπτυχθεί "απευθείας δίαυλος επικοινωνίας" μεταξύ των δύο, κάτι το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι έχει "βρεί το δρόμο του". Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο "πολύς" Β. Σόϊμπλε, φαίνεται να βρίσκεται "δύο βήματα πίσω", οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Μέγαρο Μαξίμου και Καγκελαρία έχουν πλέον βρει ένα καλό modus vivendi.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η "μεταστροφή" του Ζ. Κ. Γιούνκερ σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ουσιαστικά αποτυπώνει την υιοθέτηση της αλλαγής της γερμανικής ηγεσίας την οποία εξαιρετικά δύσκολα θα αγνοούσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Ηταν ώρα να πάρει ο πρωθυπουργός την κατάσταση στα χέρια του" διατείνονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι ταυτόχρονα επιμένουν ότι " η ειλικρίνεια των δύο πλευρών, άνοιξε το δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών". Οπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, υπο το φως των νέων εξελίξεων στη διαδικασία προόδου του νέου προγράμματος, αν αυτό καταστεί απαραίτητο κυρίως απο την Αθήνα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας έχουν πλέον μπεί σε νέα φάση, την οποία "προσδιορίζουν σαφώς ο Πρωθυπουργός και η Καγκελάριος" αφήνοντας ευθέως αιχμές σε όσους κατα καιρούς " εμφανίζονταν ως εκφραστές της άποψης της κ. Μέρκελ". Εν κατακλείδι ο Πρωθυπουργός έχει αναδειχθεί στο κεντρικό πρόσωπο της διαπραγμάτευσης, υποχρεώνοντας εκ των πραγμάτων να τον ακολουθήσουν σε αυτό και οι ευρωπαίου ηγέτες, και αυτό ανεξάρτητα απο το πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις.