Για την κυβέρνηση, τη διαπραγμάτευση και τη Νέα Δημοκρατία μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών είπε πως «τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση αποδείχθηκε άκρως προβληματική. Σε αυτές τις 100 μέρες τα οικονομικά στοιχεία ειβαρύνθηκαν πολύ. Η Ελλάδα από μια δειλή ανάπτυξη έχει περάσει πάλισ την ύφεση. Επίσης με ανησυχεί πολύ ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα με εμμονές και ιδεοληψίες. Διότι πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την κατάργηση της αριτείας, την αποφυλάκιση Ξηρού και την επιπόλαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Σε ότι αφορά στη ΝΔ δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να ακουστεί από την κοινωνία και αυτό γιατί δεν έχουε προχωρήσει στον αναγκαίο εσωτερικό διάλογο που θα αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και θα επανακαθορίσει το στίγμα μας»

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε πως «όταν έρθει η συμφωνία η ΝΔ οφείλει να τη συζητήσει διεξοδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και να λάβει θέση. Μην αμφιβάλλετε ότι η ΝΔ θα λειτουργήσει υπέυθυνα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας»

Για το μέλλον του κόμματος είπε πως «η ΝΔ οφείλει να εκφράσει όλους του Έλληνες που πιστεύουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα και αγωνίζονται καθημερινά για αυτό. Η ΝΔ πρέπει να αποκαταστασήεισε τους δεσμούς της με τους μικρομεσαίους τους μισθωτούς του επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, όλους εκείνουν που αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση και μάχνται για να βγει η χώρα από την κρίση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο που θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτή την αναγκαιότητα την αναγνωρίζουν όλοι».