Για θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές, έκανε λόγο ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως είπε το ζήτημα το προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι θεσμοί ζητούν να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012, στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

«Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο που να μη θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», τόνισε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Μπορούμε να το δεχτούμε να ισχύσει από το 2025 και πέρα. Για όσους θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων», πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς.

Μιλώντας, ωστόσο, στην ίδια εκπομπή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι "η διάταξη για την αύξηση ορίων ηλικίας υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 με ψηφισμένο νόμο που προβλέπει ότι ανά τριετία, τα έτη από τα 67 και πάνω θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού".

 Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η ρύθμιση αυτή -άρθρο 11 του νόμου 3863/ 2010- δεν καταργηθεί, θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1/1/2021.

"Είναι σε ισχύ ο νόμος και οι δανειστές δουλεύουν την κυβέρνηση. Κάποια, ενδεχομένως και από τα δικά μας, κλιμάκια αγνοούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση" είπε.