Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε με θέμα τις διαπραγμάτευσεις τις κυβέρνησης, τα «αγκάθια» στη συμφωνία με τους δανειστές και το Eurogroup της Δευτέρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης που έφτασε στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Ισπανία.

 

Στις διαβουλεύσεις εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο.

Τα... αγκάθια

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το θέμα των νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στον ΦΠΑ η κυβέρνηση προτείνει ο υψηλός συντελεστής να είναι στο 16% και να υπάρχει και ένας χαμηλός για τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι δανειστές από την άλλη θέλουν τον υψηλό στο 19% και διαφωνούν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Διαφωνίες υπάρχουν και στα εργασιακά, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, αλλά και στο ασφαλιστικό όπου παραμένει στο τραπέζι το αίτημα για μείωση των επικουρικών συντάξεων.