Για συμφωνία που θα σέβεται τις επιλογές του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9.89, είπε πως «ο στόχος δεν είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμφωνία που θα μας φέρει πίσω σε ύφεση και μνημόνια» ενώ  τόνισε χαρακτηριστικάότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη διεκδίκηση της εφαρμογής του προγράμματος της.

«Εμείς έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα θέματα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να τα ζητάνε. Εργασιακά, μισθοί, συντάξεις δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και της Κομισιόν» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Χουντής έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης των αποφάσεων του Γιουρογκρούπ, χαρακτηρίζοντάς το θεσμικό πρόβλημα, διότι -όπως εξήγησε- οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα όργανο που δεν το ελέγχει κανείς.

Εκτός από τη νομιμοποίηση του Γιουρογκρούπ, ο κ. Χουντής εστίασε και στην ανάγκη ευελιξίας από τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωζώνης. Ήδη -όπως παρατήρησε- έχει επιδειχθεί μια σχετική πολιτική ευελιξία στην Ιταλία και τη Γαλλία, όσον αφορά στη δέσμευσή τους για έλλειμμα του προϋπολογισμού τους κάτω από το 3%. «Αυτή η ευελιξία είναι στο τραπέζι των δικών μας διαπραγματεύσεων, ως στοιχείο για να φύγουμε από τους αυστηρούς κανόνες και να πάμε σε διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τη χαρακτήρισε πολιτική και συλλογική υπόθεση, και εκτίμησε ότι η ενδιάμεση συμφωνία ήρθε πολύ κοντά σε ζητήματα της μεγάλης συμφωνίας, όπως το χρέος και η ανάπτυξη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και σε άλλα επίπεδα, μη ορατά, στο πλαίσιο των οποίων η Ελλάδα διεκδικεί έναν ισότιμο ρόλο στην ΕΕ και να ξεδιπλώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το γενικότερο αναπτυξιακό πρόβλημα» διευκρίνισε. Ως προς αυτό εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.