current views are: 1

9 Μαΐου 2015
Δημοσίευση13:32

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία- Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να κερδίσει περεταίρω ενίσχυση. 

Δημοσίευση 13:32’
αρθρο-newpost

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να κερδίσει περεταίρω ενίσχυση. 

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερη δουλειά. Οι Έλληνες πρέπει να συμμετάσχουν πλήρως στην εφαρμογή του προγράμματος», συμπλήρωσε. 

«Χαίρομαι που έχει σημειωθεί πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί, αισθανόμαστε την κατεπείγουσα ανάγκη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες, αλλά δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

«Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε σχέση με την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης», επισημαίνει ο κ. Ντάισεμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας. Είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη» σημείωσε σχετικά με το αν υπάρχει plan B.

 Σε σχέση με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας προσθέτει: «Επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στην συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει dead line για την συμφωνία με την Αθήνα».

Στην ερώτηση «η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;», ο κ. Ντάισεμπλουμ απάντησε: «δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό».

 Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου».

O Γερούν Ντάισεμπλουμ υπογραμμίζει πως «ο ίδιος περιορίσθηκε σε μια αναφορά στην διάθεση που είχε επιδειχθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα δάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%» και ότι «δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού». 

 

 

 


σχετικα αρθρα