Συνεχίζει τους υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές επισημαίνοντας ότι η συμφωνία πρέπει να «πατάει» στις προεκλογιές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ότι μια άτακτη υποχώρηση θα ήταν η ταφόπετρα της Αριστεράς.

Μία «άτακτη υποχώρηση ή μια ταπεινωτική υποταγή» θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και τελική λύση καταστροφής για τον τόπο», δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Η συμφωνία με τους εταίρους ή θα έχει αυτή τη συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ή δεν θα υπάρξει» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «μια συμφωνία με τους θεσμούς δεν μπορεί να διχάζει και να προκαλέι τριγμούς και κλυδωνισμούς».

Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει «οι κόκκινες γραμμές μας» παραμένουν αξεθώριαστες.

Αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς, τονίζει. «Μία τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και όχι συμφωνία μνημονιακής συνέχειας».

Η έννοια του «έντιμου συμβιβασμού» είναι αόριστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάστιχο για να καλύψουν τα πάντα και προσθέτει «η ουσία είναι μια: οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης στον αντίποδα των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν».