Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Επιχείρηση κατευνασμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην συμφωνία και το περιεχόμενό της θα ξεκινήσει μετά τις 12 Μαΐου το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή την στιγμή ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του περιμένουν με αγωνία την έκβαση του eurogroup της Δευτέρας, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει να καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην διαπραγμάτευση κάτι που θα φανεί από μία κοινή δήλωση των χωρών μελών που μετέχουν στο Eurogroup που ενδεχομένως να συνοδεύσει την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Εφόσον συμβεί αυτό θα αρχίσει σταδιακά η προσπάθεια ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που θα εμπεριέχει η συμφωνία, η οποία πιθανότατα να επιτευχθεί σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις στις αρχές Ιουνίου.

Το μασάζ στους βουλευτές θα ξεκινήσει από τους «συνήθεις υπόπτους» κοινώς από την Αριστερή Πλατφόρμα της Κουμουνδούρου. Οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Στάθης Λεουτσάκος που ύψωσαν τον τόνο της κριτικής το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν ένα μεγάλο τμήμα του κόμματος, ωστόσο λειτουργούν ομογενοποιημένα. Δηλαδή, η Πλατφόρμα δεν θα έχει διαφοροποιήσεις ως προς την ψήφο της στην Βουλή όταν θα έρθει προς επικύρωση η συμφωνία.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η δυνατότητα που έχουν τα στελέχη της να αρθρογραφούν, να διατυπώνουν ανεμπόδιστα τις προτάσεις τους και να εκτονώνονται θα βοηθήσει ούτως ώστε στο τέλος να στηρίξουν την κυβέρνηση αναλογιζόμενα το βάρος της ευθύνης του «πρώτη φορά Αριστερά».

Εάν υπάρξουν διαρροές, αυτές αναμένονται από άλλες πλευρές. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι κάποιοι μεμονωμένοι βουλευτές ενδεχομένως και να αντιδράσουν αρνητικά σε μία συμφωνία που θα φέρνει μέτρα ακόμη κι αν αυτά δεν χαρακτηρίζονται υφεσιακά. Στους υπόπτους αυτής της κατηγορίας το Μαξίμου κατατάσσει τους Κ. Λαπαβίτσα, Ρ. Μακρή, Αλ. Μητρόπουλο, Μ. Γαϊτάνη, Δ. Κοδέλα αλλά και άλλους βουλευτές που είναι σιωπηροί και εκδηλώνονται στο παρά πέντε. Επίσης, αναμένει αντιδράσεις και από ομάδα ευρωβουλευτών όπως πχ ο Μανόλης Γλέζος, θεωρώντας ωστόσο ότι οι φωνές τους δεν θα επηρεάσουν την ψήφο των βουλευτών.