Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με τη λαϊκή ρήση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», περιγράφεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους «θεσμούς».

Όπως σημείωνε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης στο newpost.gr, η ηγετική ομάδα της Συγγρού, είτε αποφασίσει να υπερψηφίσει είτε να καταψηφίσει το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο που θα επισφραγίζει τη νέα συμφωνία, θα βρεθεί μπροστά σε τοίχο, καθώς δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει, ούτε τη μία, ούτε την άλλη στάση.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αν η ΝΔ ψηφίσει τα νέα μέτρα τότε ταυτίζεται πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε χάνει το δικαίωμα οποιασδήποτε κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ στην περίπτωση που δεν ψηφίσει δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει τη μέχρι σήμερα ρητορική της, ότι είναι υπέρ της συμφωνίας για να μην πάει τη χώρα στα βράχια.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκαλύπτει το τι θα πράξει το κόμμα του όταν βρεθεί στην Ολομέλεια για να ψηφίσει υπέρ ή κατά των νέων μέτρων, υποστηρίζοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι «θα ήταν άκαιρο και πολιτικά ανόητο», να πει από τώρα, «χωρίς να έχουμε δει το κείμενο, να το βαφτίσουμε Α, Β ή Γ».

«Θα το δούμε, θα το κρίνουμε ως μια παράταξη, η οποία αποκλειστικό κριτήριο έχει το καλό του τόπου. Και το καλό του τόπου είναι η Ελλάδα να έχει παραμονή στο ευρώ, αλλά και προϋποθέσεις για ανάπτυξη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία «γιατί δεν πάει άλλο έτσι».

Πίσω από τον τοίχο όμως που έχει μπροστά της η ηγετική ομάδα της Συγγρού, ανοίγεται και το πεδίο των εσωκομματικών εξελίξεων για την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. Στα κορυφαία στελέχη που έχουν πάρει αποστάσεις από την σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο Ιούνιος, ή όποτε εν τέλει έρθουν τα νέα μέτρα στη Βουλή, θα αποτελέσει το χρονικό ορόσημο για την έναρξη των διαδικασιών στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, η πορεία «αυτής» της ΝΔ με την ψήφιση των νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή, θα έχει τελειώσει καθώς δεν θα υπάρχει αφήγημα που να δικαιολογεί το ρόλο της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτικό στίγμα που θα την ξεχωρίζει ως διακριτή δύναμη που θα καλύπτει τον κεντροδεξιό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό οι πρωτοβουλίες κορυφαίων μελών της γαλάζιας παράταξης, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νίκου Δένδια, του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων, αναμένεται να εκδηλωθούν από τον Ιούνιο και έπειτα με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εσωκομματικών διαδικασιών το Φθινόπωρο. Προς το παρόν, τα στελέχη αυτά συνεχίζουν τις επαφές μεταξύ τους αλλά και με άλλα πρόσωπα του πολιτικού βίου της χώρας.

Ενδεικτικές ήταν οι συναντήσεις που είχαν στα τέλη αυτής της εβδομάδας η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Δένδιας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ πολλοί από αυτούς περνούν και από την Παναγή Κυριακού για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως στην οικονομία και στη διαπραγμάτευση και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.