Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Οι αυξανόμενες πιθανότητες για την αποτροπή της ρήξης με την ευρωζώνη και την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας – μνημονίου με τους πιστωτές της χώρας, έρχονται να δοκιμάσουν όχι μόνον την συμπολίτευση, που από τη θέση του κριτή θα βρεθεί στη θέση του υπερασπιστή ενός μνημονίου, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, στο εσωτερικό της οποίας διατυπώνονται αποκλίνουσες εκτιμήσεις.

Η έντονη λογομαχία, στο καφενείο της Βουλής, μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη (σ.σ. που διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά γιατί ψήφισε το πρώτο μνημόνιο) και του στενού συνεργάτη του Προέδρου της Ν.Δ., Δημήτρη Σταμάτη, είναι ενδεικτική. Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε να εκφράσει άποψη για το θέμα η κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Σταμάτης απέκρουσε το επιχείρημα, πολλώ δε μάλλον το να στηθεί κάλπη για το θέμα, ενώ φέρεται να είπε ότι υπάρχουν αρμόδια κομματικά όργανα αλλά και, φυσικά, ο Πρόεδρος κ. Αντ. Σαμαράς για να αποφασίσουν.

Πίσω από την αντιπαράθεση δεν κρύβεται, κατά πολλούς, μόνον μία διαφορά ως προς την αντιπολιτευτική προσέγγιση της Ν.Δ. Κρύβονται πολλά περισσότερα που αφορούν στις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι με σκληρή αντιπολίτευση θα μπορέσουν να ανασχέσουν την δημοσκοπική δυναμική, να περιορίσουν την επιρροή της κυβέρνησης και σταδιακά να αποκαταστήσουν την εικόνα της Ν.Δ. στους πολίτες. Και, προφανώς, ένα νέο μνημόνιο συνιστά κεντρικό θέμα, που θα καθορίσει επί μακρόν την αντιπολιτευτική γραμμή της παράταξης, όπως ακριβώς συνέβη και το 2010. Ήδη, δε, απελευθερωμένη από τη διακυβέρνηση, η Ν.Δ. φλερτάρει με... αντιμνημονιακές θέσεις, όπως πρόσφατα στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, ζήτημα που είχε δρομολογηθεί επί ημερών της.

Στον αντίποδα, σειρά στελεχών από πολλές τάσεις θεωρούν ότι αποτελεί μονόδρομο η υπερψήφιση της συμφωνίας έστω και επί της αρχής. Το υπαινίσσονται σαφώς πολλοί. Από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια μέχρι το Βασ. Κικίλια, τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον, μη κοινοβουλευτικό, Ευ. Αντώναρο.

Για πολλούς, ωστόσο, δεδομένων και των επιδιώξεων κάθε πλευράς στο εσωτερικό του κόμματος, το ζήτημα της νέας συμφωνίας προβάλει ως μία εξαιρετική ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών. Τί υπαινίσσονται; Ότι η ένταση από μία ενδεχόμενη άρνηση της ηγεσίας της Ν.Δ. να υπερψηφίσει θα δρομολογήσει τέτοιες εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα του κόμματος. Χωρίς, επί του παρόντος, να είναι σαφές ποιός εξυπηρετείται από μία τέτοια εξέλιξη...