Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Οι φοιτητικές κάλπες που θα ανοίξουν το πρωί της Τετάρτης σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, φέτος έχουν δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πρώτον διεξάγονται με την ΔΑΠ/ΝΔΦΚ που τα τελευταία χρόνια σαρώνει στα αποτελέσματα, να έχει τον βασικό αντίπαλό της – την Αριστερά στην κυβέρνηση και δεύτερον είναι αναβαθμισμένες πολιτικά καθώς οι φοιτητικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν την νίκη στις εθνικές κάλπες, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την Αριστερή Ενότητα που για πρώτη φορά λογίζεται ως η κυβερνητική νεολαία μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ολοκληρωμένη καμπάνια υπό κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό, στοχεύοντας να καταγράψει σημαντικά ποσοστά και ανοδικές τάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το κλίμα πάντως μέσα στις Σχολές είναι ήρεμο μέχρι στιγμής, με τα προγνωστικά πάντως να μην αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εκλογικής νίκης της γαλάζιας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία και φέτος εμφανίζει ενισχυμένα ψηφοδέλτια και μεγαλύτερη συσπείρωση, ενώ ανεβαίνει σχεδόν σε όλες τις Σχολές σε σχέση με πέρυσι.

Αιχμή του δόρατος στα πολιτικά επιχειρήματα της γαλάζιας παράταξης είναι ο νέος νόμος για την Παιδείας, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταργήσει τις «πιστωτικές μονάδες» που αποτελούν το μόνο διαβατήριο για το ευρωπαϊκό ενιαίο σύστημα Εκπαίδευσης. Απέναντι στο νόμο αυτό, όπως σημείωνε κορυφαίο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στο newpost.gr, η ΔΑΠ ετοιμάζεται να αντιδράσει έντονα και η αντίδραση αυτή θα καταγραφεί στις κάλπες της 13ης Μαΐου.

Η παρουσία πάντως της γαλάζιας νεολαίας είναι διακριτή πλέον στις πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα όχι μόνο στο γενικότερο πολιτικό πεδίο, αλλά και στα εσωκομματικά της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΝΝΕΔ είχε δυναμική παρουσία στις τελευταίες εθνικές εκλογές όχι μόνο σε επίπεδο οργάνωσης, αλλά και αυξάνοντας τα ποσοστά της ΝΔ στις νεαρές ηλικίες, με το σύνθημα να δίνει ο Πρόεδρός της Σάκης Ιωαννίδης.

Για πρώτη φορά, σχολίαζαν κομματικά στελέχη, η ΟΝΝΕΔ έχει πολιτικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, καταγράφοντας υπεύθυνη και σοβαρή παρουσία, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι οι γαλάζιοι νεολαίοι έχουν μετατραπεί από «χειροκροτητές» σε «πρωταγωνιστές». Άλλωστε ο Σάκης Ιωαννίδης ήταν ο πρώτος που έθεσε σε κομματικό Όργανο (στην Πολιτική Γραμματεία) μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά το ζήτημα της αυτοκριτικής για την βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου.

Πολιτικός είναι και ο τρόπος προσέγγισης των φοιτητών-ψηφοφόρων από τα στελέχη της γαλάζιας νεολαίας, με την παρουσίαση προτάσεων και θέσεων όχι μόνο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, αλλά και για τις αλλαγές που γίνονται σε επίπεδο καθημερινότητας σε θέματα που αφορούν την εκάστοτε Σχολή και τους φοιτητές κάθε πόλης της Ελλάδας, με την ανταπόκριση να είναι ιδιαίτερα θετική.

Επιμορφωτικές ημερίδες επιστημονικού ενδιαφέροντος, με θεματικές ανά αντικείμενο και ενημερώσεις για το τι συμβαίνει σε θέματα παιδείας, οργανώνονται από την ΟΝΝΕΔ στα αμφιθέατρα όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ στο διαδίκτυο από σήμερα τρέχει η καμπάνια της ΔΑΠ, με κεντρικό σύνθημα «Ήρθε η ώρα», που παραπέμπει άμεσα στο γνωστό καραμανλικό μήνυμα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως, έχει επικεντρώσει τις δράσεις της, η γαλάζια νεολαία, παίζοντας ουσιαστικά μόνη της «μπάλα» με στοχευμένες καμπάνιες και έχοντας αφήσει πίσω, αναχρονιστικές μεθόδους, όπως την αφισοκόλληση, η οποία περιορίζεται μόνο στους ειδικούς χώρους με τα σταντ, προκειμένου να περιοριστεί και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Αναφορικά με τη συμμετοχή, για την οποία κάποιοι υποστήριζαν ότι θα είναι χαμηλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κινηθεί και φέτος περίπου στις 100.000.