Ένα «μακρύ, καυτό και γεμάτο με κόντρες και στρες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών» καλοκαίρι προβλέπει άρθρο των Financial Times, χαρακτηρίζοντας «σημείο μηδέν» τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας στο ΔΝΤ.

Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «σημείο μηδέν» για την Αθήνα, την αποπληρωμή ή όχι της δόσης προς το ΔΝΤ, προδίδοντας μεγαλύτερη σημασία από το τι θα αποφασίσει το Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει, εάν υπάρξει αποπληρωμή των 750 εκατ. δολαρίων προς το ΔΝΤ την Τρίτη 12 Μαΐου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσες υποχρεώσεις ώστε το φετινό καλοκαίρι θα είναι «μακρύ, καυτό και γεμάτο με κόντρες και στρες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».

Παράλληλα υπογραμμίζει το δημοσίευμα ότι τυχόν μη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την αξιοπιστία του ίδιου του Ταμείου:

Η ενασχόληση του ΔΝΤ με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ευχάριστη. Ακόμη και πριν αναλάβει την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση δεν ήταν δύσκολο να βρεις κάποιον αξιωματούχο του ΔΝΤ που να μην γκρινιάζει για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ορισμένες από τις προηγούμενες αξιολογήσεις αποκάλυψαν πλήθος λαθών, τόσο στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην εν γένει στάση του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για θέματα τα οποία εξετάζονται εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου.