current views are: 2

11 Μαΐου 2015
Δημοσίευση05:43

Περιμένοντας την «καλοσύνη» της… φράου Μέρκελ

Το τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup είναι γνωστό, αλλά θεωρούμε επιβεβλημένο να το επαναλάβουμε. 

Δημοσίευση 05:43’
αρθρο-newpost

Το τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup είναι γνωστό, αλλά θεωρούμε επιβεβλημένο να το επαναλάβουμε. 

Το τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup είναι γνωστό, αλλά θεωρούμε επιβεβλημένο να το επαναλάβουμε. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση «αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Για να μην κουραζόμαστε, με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η επίτευξη μιας «έντιμης συμφωνίας» με τους δανειστές, μιας συμφωνίας που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, είναι θέμα πολιτικής βούλησης των ηγετών της Ευρώπης. Και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει για να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.  

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν σήμερα το Eurogroup προχωρήσει στη δήλωση προόδου που επιθυμεί η Ελλάδα, ο Ντράγκι θα ανοίξει την στρόφιγγα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ θα πληρωθούν και- έστω και ασθμαίνοντας, θα φτάσουμε στον Ιούνιο οπότε θα αρχίσει μια άλλη επίπονη συζήτηση για μια νέα συμφωνία. Αν όχι… Αυτό καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε. 

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Μέρκελ από στελέχη του κόμματός της, του CDU προκειμένου να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Το Bloomberg αναφέρει ότι στελέχη του CDU ασκούν δημόσια κριτική στη Μέρκελ για την απόφασή της να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.  

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όταν μιλάμε για «πολιτική βούληση των ηγετών της Ευρώπης», χωρίς να έχουμε την πρόθεση να υποτιμήσουμε κανένα κράτος, πρωτίστως μιλάμε για την πολιτική βούληση της γερμανίδας καγκελαρίου. Όλοι γνωρίζουμε ποια θέση κατέχει η Γερμανία στην ευρωζώνη. Και ταυτοχρόνως (γνωρίζουμε) ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει ισχύ που ουδέποτε άλλος γερμανός καγκελάριος έχει γνωρίσει μεταπολεμικά.  

Τίποτα –δυστυχώς- δεν μπορεί να γίνει χωρίς την «καλοσύνη» της Μέρκελ. Η οποία θα σταθμίσει την ανάγκη επιβολής του κανόνα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής με το κόστος να χρεωθεί μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και αναλόγως θα πράξει… 

 


σχετικα αρθρα